Salariile de la CJ, „bani de biscuiţi” pentru şefii judeţului Iaşi

– Nici preşedintele CJ Constantin Simirad, şi nici vicepreşedinţii nu trăiesc din salariile pe care le ridică lunar de la Casa Pătrată. Afacerile personale, terenurile şi alte activităţi furnizează cea mai mare parte a veniturilor lor

– Familia Simirad a acumulat o avere de aproximativ 308.000 RON, plus dobânzile aferente, sumă „disipată” în 9 conturi bancare. Salariul de ambasador, vânzările de acţiuni, dar şi drepturile de autor l-au transformat, din funcţionar public, într-un om bogat.

– Vicepreşedintele Constantin Adăscăliţei este partener de afaceri cu Bogdan Cihodaru, dar şi cu fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, Elan Schwartzenberg

.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a declarat pentru anul precedent că familia sa a încasat, în 2008, venituri totale de 123.000 RON.

Fostul ambasador al României în Cuba primeşte o pensie de 2.970 RON/ lună, anul trecut acumulând 35.000 RON din această sursă. Pentru cele şase luni la conducerea CJ Iaşi a mai încasat 44.776 RON, iar pentru primele şase luni ale anului precedent, cât a fost membru în CA la CET Iaşi, „Excelenţa Sa” a mai încasat 7.278 RON. „Eu trăiesc din pensie, salariul de la CJ merge în bănci”, declară Simirad.

Pe lângă cele şase conturi în dolari, euro şi lei, constituite în perioda 2002-2006, ce însumează aproximativ 202.000 RON plus dobânzile aferente, Constantin Simirad şi-a mai constituit, anul trecut, nu mai puţin de trei conturi bancare. Valoarea acestora se ridică la circa 106.000 RON.

Citeste si:  UE va finanţa reabilitarea unei porţiuni de drum ce va permite reducerea traseului Iaşi-Chişinău

Pentru a se feri din start de întrebări indecente, preşedintele CJ Iaşi a menţionat că banii adunaţi în ultimii ani în aceste conturi provin din drepturi de autor (10.000 USD), stimulente (11.000 USD), vânzări de acţiuni (15.600 USD), salariul de ambasador (54.700 USD plus 35.579 euro), dar şi din diurnele decontate de Ministerul Afacerilor Externe (20.000 RON).

În total, în cele nouă conturi, familia Simirad a acumulat o avere de aproximativ 308.000 RON plus dobânzile.

La aceasta se adaugă proprietăţile imobiliare: un teren de jumătate de hectar pe dealul Galata, (localitatea Văleni nr. 3A), unde, în perioada când a fost primar al Iaşului, şi-a construit o vilă de aproximativ 400 de metri pătraţi, evaluată la 336.407 RON. Preşedintele CJ mai deţine un autoturism Mercedes, fabricat în 2004.
.

Vicele Adăscăliţei adună „grosul” averii cu activităţile colaterale

Discipolul său, Constantin Adăscăliţei, şi-a rotunjit anul trecut averea cu aproximativ 730.000 RON, cea mai mare pondere ocupând-o tranzacţiile cu terenuri, declarate pe numele soţiei sale, Mariana.

Astfel, din chirii şi vânzări de terenuri, familia Adăscăliţei a câştigat 82.400 euro (330.000 RON) – la o primă tranzacţie şi 133.000 RON la cea de a doua, rezutând un total de aproximativ 460.000 RON.

Vicepreşedintele CJ a câştigat nu mai puţin de 171.086 RON din dividende de la cele două societăţi unde este acţionar cu 50% din acţiuni: SC Olimpic 2000 SRL şi SC RLC Trident SRL.

În total, veniturile din activităţile colaterale au depăşit lejer 6 miliarde de lei vechi. Demn de menţionat este şi faptul că partenerii de afaceri ai lui Adăscăliţei în cele două firme sunt „rechinul imobiliar” Bogdan Nicolai Cihodaru („Olimpic 2000”) şi fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, Emilian Schwartzenberg („RLC Trident”).

Citeste si:  Şi UPC scoate Antenele din grilă

Pe lângă aceste sume, salariile din activităţile de bază ale celor doi soţi par mai mult câştiguri „de weekend”.

Astfel, Constantin Adăscăliţei a primit, în primele şase luni ale anului 2008, 24.000 RON pentru prestaţia sa ca viceprimar, iar după ce şi-a mutat biroul în Casa Pătrată a mai încasat încă 36.000 RON. Mariana Adăscăliţei a înregistrat un venit oficial de peste 20.000 RON, pentru funcţia de şef serviciu la IGS.

Adevărata sa contribuţie la averea familiei a venit din terenurile moştenite, anul trecut, în zona Aroneanu. Este vorba despre 1.482 mp în intravilan şi 15.000 mp de teren arabil.

Pe lângă acestea, soţia vicepreşedintelui CJ a mai cumpărat 10.000 mp, în aceeaşi localitate, ridicând la 48.000 mp suprafaţa de teren deţinută de familia Adăscăliţei în respectiva zonă rezidenţială de la marginea Iaşului.

.

Chirilă nu are casă, nu are maşină şi e plin de datorii…?

Vicepreşedintele Victor Chirilă, fost primar al comunei Bârnova, deţine un teren agricol de 1,2 hectare la Tomeşti şi alte două, însumând aproximativ jumătate de hectar, în intravilanul comunei pe care a păstorit-o.

Citeste si:  Tragedia de la maternitate: Ordinul Asistenţilor va face anchetă dacă asistenţi medicali vor fi culpabilizaţi de cercetarea judiciară

La celelalte capitole, însă, Chirilă s-a mulţimit să tragă doar linii oblice, adică nu deţine nici o casă şi nici o maşină pe numele său.

Mai mult, a declarat că este înglodat în datorii, figurâd cu un împrumut de 12.600 euro la Piraeus Bank. Mai mult decât atât, se pare că este dator vândut către Chirilă Elena, fără a preciza natura relaţiei cu această persoană, cu nu mai puţin de 30.000 euro pe care trebuie să îi restituie până în 2015.

De asemenea, fostul primar liberal al comunei Bârnova este lacunar în ceea ce priveşte veniturile din salarii. Dacă în declaraţia de la începutul mandatului de vicepreşedinte CJ menţiona că a primit peste 29.000 RON, ca şi primar, în 2009 s-a mulţumit să menţioneze că veniturile aferente anului 2008 sunt conform fişei fiscale.

În schimb, ce nu se regăseşte în declaraţia tatălui Victor Chirilă se poate vedea în declaraţia de avere a fiicei, Raluca Filip, fost manager public al Prefecturii Iaşi. Aceasta deţinea, în 2007, terenuri, în comuna Bârnova, o casă cu anexe în aceeasi comuna, un apartament şi un spaţiu comercial de 100 mp în municipiului Iasi.

Pe lângă acestea, fiica vicepreşedintelui CJ deţinea, conform datelor de pe site-ul Prefecturii Iaşi, două autoturisme şi un cont bancar de 18.500 RON.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata