Cumpăr vot! Ofer Venit Minim Garantat!

– În fiecare an, bugetul judeţului Iaşi este subţiat cu peste  4 milioane de euro pentru a acoperi „venitul minim garantat“ – o pomană strict electorală, inventată de fostul guvern PSD-ist, condus de Adrian Năstase, şi folosită acum cu succes de toţi politicienii.

.

Bani contra voturi

Este criză! Politicienii şi cei care administrează banii publici ridică mereu din umeri. Pe ascuns, se folosesc de o lege a Venitului Minim Garantat (VMG) şi în preajma alegerilor pompează pomeni de milioane de lei pentru voturi.

În fiecare lună sunt alocaţi peste 1,5 milioane de lei în contul ajutoarelor sociale, pentru venitul minim garantat. De bani beneficiază 20.000 de ieşeni.

În colţuri de judeţ uitate de lume, banii pentru ajutoare sociale apar miraculos cu câteva zile înainte de alegeri, indiferent care e miza – locale, parlamentare sau, mai nou, europarlamentare.

Şi poate că totul ar fi în regulă dacă Primăriile ar respecta prevederea conform căreia în contul ajutorului, asistaţii ar trebui să facă ore de muncă în folosul comunităţii. Realitatea, însă, este cu totul alta.

.

„Nu există firme de producţie, dar avem crâşme, toate pe profit”

Comuna Ţibana este campioană în privinţa beneficiarilor venitului minim garantat. Conform datelor statistice, sunt înregistrate 548 de persoane, cu 24 mai mult decât în Iaşi şi cu peste 200 mai multe decât la Paşcani. Mai grav, însă, legea generează situaţii absurde şi discriminatorii.

Dănuţ Spiţă, primarul comunei Ţibana, tocmai a anunţat că banii pentru „ajutoarele sociale a 500 de familii vor fi daţi în următoarele zile” (n.r. până la sfârşitul lunii mai). Pentru transportul celor 36 de profesori navetişti, însă… „Eu nu vreau să le mai plătesc. Păi, ştiţi cât mă costă pe mine aceşti profesori? De unde să le dau pentru transport?“.

În Ţibana nu este nimic. Nu sunt firme, nu sunt proiecte finanţate din bani europeni, nici de Consiliul Judeţean. „Nu avem de unde scoate venituri“, se justifică Dănuţ Spiţă primarul comunei Ţibana.

Însă, la numai câteva sute de metri de Primărie îşi desfăşoară activitatea cu succes patru crâşme. Daniel Savea, unul dintre cei mai „proaspeţi“ oameni de afaceri din Ţibana, povesteşte că a deschis un magazin cu mai puţin de un an în urmă. „Nu scoatem cine ştie ce, dar nici nu murim de foame. Aici mai merge pe bază de caiet, cum spunem noi. Adică le dăm marfă pe datorie până primesc de la Primărie ajutoarele sociale sau alocaţiile pentru copii“, mărturiseşte el.

Acesta are şi planuri mari pentru zonă: „E clar că nu voi rezista mult cu magazinul alimentar. În spate vreau să mă extind şi să fac un bar, că asta merge sigur“.

Sursa: Ieşeanul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.