De ce trebuie modificată legea insolvenţei?

– Societăţile comerciale pot intra în insolvenţă pentru datorii foarte mici, de doar 10.000 de lei. Bancherii cer majorarea plafonului pentru intrarea în insolvenţă, în timp ce avocaţii vor simplificarea întregii proceduri.

Banca Naţională a României (BNR) a solicitat băncilor, începând din 18 mai, să raporteze în termen de 48 de ore informaţii despre clienţii aflaţi în insolvenţă.

În prezent, firmele pot fi chemate în instantă pentru recuperarea unor datorii mici. De aceea legislaţia trebuie modificată, crede preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

Citeste si:  Crin Antonescu: Decizia în cazul lui Adrian Năstase este una gravă; trebuie să o respectăm

Dacă un creditor cere insolvenţa unui debitor care are o firmă, are credite la bănci, îl bagă în incapacitate de plată şi generează o reacţie în lanţ; acesta nu îşi mai poate plăti nici ratele la bănci“, spune Gheţea. Potrivit acestuia, Comisia Tehnică a ARB are deja în lucru un proiect de modificare a acestei legi.

În Parlament există în lucru o lege de aprobare a OUG 173/2008 privind modificarea şi completarea legii insolvenţei, care va fi gata la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, potrivit secretarului general al Uniunii Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Alexandru Frumosu.

Citeste si:  BRAVO COMPANY SRL - notificare privind deschiderea procedurii generale de insolvenţă

Mai multe voci susţin că aplicarea legii este mult prea greoaie şi că procedura de reorganizare a firmei ar trebui simplificată, urmărindu-se „reabilitarea economică a firmelor aflate în stare de insolvenţă şi nu lichidarea acestora“, spune Alexandru Rusu, avocat partener bpv Grigorescu. Şi asta întrucât mai puţin de 10% din planurile de reorganizare propuse instanţelor judecătoreşti sunt aprobate. Restul firmelor intră direct în faliment.

Continuarea în Adevărul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata