Dolarul american, la cele mai scăzute valori din 2009

Dolarul american “pierde terenuľ pe care l-a câstigat de la inceputul anului si in ultima saptamâna a inregistrat cele mai scazute valori din 2009 in fata principalelor monede din lume – euro, lira sterlina, yen, dolar canadian.

Moneda americana a avut o evolutie nefavorabila din cauza speculatiilor privind posibilitatea pierderii de catre SUA a ratingului maxim AAA, precum si ca urmare a scaderii accentuate a dobânzilor oferite de instrumente le financ iare americane, se arata intr-o analiza a firme i de brojeraj X- Trade Brokers.
Paritatea euro/dolar a inceput saptamâna trecuta cu o valoare de 1,3485, dar moneda americana s-a depreciat cu 3,8% si a incheiat perioada la o paritate de 1,4001 dolari/euro, dupa ce a inregistrat un minim de 1,4049 dolari/euro.
Dolarul american a inregistrat astfel cea mai scazuta valoare de la inceputul anului si pâna in prezent. Fata de yen, moneda americana a scazut de la 95,03 yeni/dolar luni la 94,79 yeni/dolar vineri seara, dupa ce a trecut printr-un minim de 93,84 yeni/dolar.
Perechea GBP/USD (lira sterlina/dolar american) a inceput saptamâna cu un curs de 1,5172 si a incheiat-o cu valoarea de 1,5904, dupa ce a marcat un maxim de 1,5941. De asemenea, dolarul american a scazut pâna la niveluri inregistrate in luna octombrie anul trecut fata de dolarul canadian (1,200 CAD pentru 1 USD), australian (AUD/USD: 0,7865) si neo-zeelandez (NZD/USD: 63,34).
“Acest curs nu a avut la baza numai evenimentele de pe piata americana, ci a fost sustinut si de catre diferite evolutii sau semnale pozitive inregistrate in tarile respective.
De exemplu, Banca Nationala a Japoniei a imbunatatit, pentru prima data in ultimii 3 ani, perspectiva sa privind economia tarii, semn ca scaderea dramatica inregistrata in trimestrul 1 al anului in curs ar fi putut reprezenta partea cea mai grea a crizei”, a aratat Victor Safta, director X-Trade Brokers România, filiala celei mai mari case de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
Majoritatea monedelor nationale ale tarilor din Europa Centrala si de Est s-au apreciat de asemenea, in ultima saptamâna, cu procente cuprinse intre 0,9 si 2,5%.
“Daca dolarul american isi va continua deprecierea, acest lucru va avea influente majore atât asupra majoritatii monedelor lumii, cât si in ceea ce priveste preturile materiilor prime”, a subliniat directorul X-Trade Brokers România.
Deprecierea monedei americane a condus in ultime le zile la cresterea semnificativa a preturilor marfurilor, considerate de investitori drept un bun mijloc de investitie in conditiile in care dolarul isi pierde valoarea.
În aceasta saptamâna, porumbul a inregistrat cel mai mare pret din ultimele sapte luni, pretul grâului a crescut atingând maximul ultimelor patru luni, iar petrolul a inregistrat un nivel record pe anul in curs, depasind pragul de 60 dolari pentru un baril.
“Preturile marfurilor sunt dirijate, in primul rând, de catre mecanismele fundamentale – cerere si oferta, insa, dincolo de faptul ca marfurile devin mijloace de investitie in cazul deprecierii monedei, dolarul american exercita si un impact psihologic accentuat asupra traderilor de marfuri”, a explicat Victor Safta.
“Problema perioadei actuale este ca o crestere a preturilor materiilor prime nu poate fi suficient sustinuta de piata americana, intrucât puterea de cumparare a scazut, iar foarte multi dintre producatori au ajuns la limita cu scaderea costurilor pentru a stimula vânzarile si consumuľ, a aratat directorul X-Trade Brokers România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.