Iaşi: peste 30% dintre întreprinzătorii privaţi au devenit PFA-uri

– Noua taxă impusă prin OUG 43/2009 aproape tuturor societăţilor de către ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, încă de la 1 mai, determină proprietarii de firme să renunţe la SRL-uri în favoarea PFA-urilor

Fenomenul a prins deja contur şi la Iaşi, numărul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente având în acest moment o pondere de o treime în numărul total al întreprinzătorilor privaţi din judeţ, conform datelor deţinute de Oficiul Registrului Comertului (ORC) la data de 30 aprilie 2009.

„Cel mai bine, efectele vor fi resimţite după mijlocul lunii iunie, începutul lunii iulie, în situaţiile contabile ale agenţilor economici. Cu certitudine procentul PFA-urilor va creşte, însă este destul de greu de estimat cu cât. Potrivit dreptului comercial, s-ar putea transforma toţi angajaţii din SRL-uri în PFA-uri, procedeul fiind mai greu în cazul societăţilor pe acţiuni”, a declarat Cornel Simighean, responsabil relatii publice în cadrul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOA) Iaşi care a adăugat că varianta PFA-urilor este mai puţin costisitoare pentru o firmă decât în cazul angajaţilor obişnuiţi datorită contribuţiilor mai mici care trebuie plătite la stat.

Cu toate acestea, angajatii care se transforma in PFA-uri trebuie sa fie atenti sa isi achite taxele la pensii, asigurari si somaj, intrucit aceasta sarcina va cadea pe umerii lor.

„Am sesizat că tot mai mulţi întreprinzători migrează spre PFA în urma anunţării OUG 43/2009. Dar ar trebui ca aceştia să fie prevăzători şi să gândească lucrurile pe termen lung, fiind atenţi la cât cotizează pentru ca mai târziu să nu îşi dea cu pumnii în cap”, a specificat Pavel Bădrăgan, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (CECCAR), filiala Iaşi. Acesta a precizat că, fiecare din PFA-uri ar trebui să achite contribuţii la stat măcar la valoarea salariului minim pe economie.

Potrivit evidenţelor Registrului Comertului, la nivelul Iaşului numărul PFA-urilor se ridică la aproximativ 12.700 la finele lunii aprilie, ceea ce înseamnă 32% din numărul total de comercianţi activi la această dată. Judeţul Iaşi se situează cu trei procente peste media naţională.

Sursa: Ziarul de Iaşi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.