Parcul Retezat, printre cele mai importante arii naturale protejate din Europa

Parcul National Retezat a fost desemnat, duminica, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, una dintre cele mai importante arii naturale protejate din Europa.
Distinctia a fost acordata de catre Consiliul Europei, la Casa Academiei din Bucuresti, prin Francoise Bauer, delegat al forului european.

Evenimentul din capitala României a fost organizat chiar in ziua in care se implineau 100 de ani de la constituirea primelor parcuri nationale din Europa, in Suedia, in anul 1909. În România, primul a fost Parcul National Retezat, in 1935, pe fostul domeniu de vânatoare al Casei Regale.
În 2008, Fundatia canadiana New7Wonders a lansat o campanie mondiala, in urma careia oameni de pe tot globul pot vota locuri de pe tot mapamondul, ce ar putea fi considerate noile 7 minuni ale lumii.
Dupa prima etapa preliminara, in care au votat peste 100 de milioane de oameni, Retezatul a fost singurul loc din România care s-a calificat in a doua etapa pentru care se va vota pâna la data de 7 iulie a.c.
Cei vor sa voteze Parcul National Retezat pot accesa site-ul www.new7wonders.com. Din totalul celor 261 de nominalizari, vor fi alese 77 de locatii, ce vor fi evaluate de catre un comitet de experti care, pe 21 iulie 2009, va stabili 21 de finaliste. Selectia finala va avea tot online, rezultatul urmând sa fie anuntat in anul 2011.
Dupa ce la inceputul acestui an, Retezatul ocupa locul 4 in intrecerea mondiala, chiar in ziua evenimentului de la Casa Academiei, locatia se clasa pe pozitia 34 din 56 de locuri alocate categoriei “Parcuri si Rezervatii Nationale Naturale”. Prima pozitie a ierarhie i era ocupata de râul subteran Puerta Princesa din Filipine, in timp de locurile 2 si 3 reveneau râului si padurilor amazoniene, respectiv celei mai mari paduri de mangrove (n.r. vegetatie tropicala formata din arbori si arbusti) din lume, situata in India si Bangladesh.
Parcul National Retezat se intinde pe o suprafata de peste 35.000 de hectare si, potrivit specialistilor, este ultima padure din Europa in care omul nu a pus niciodata piciorul. În fiecare luna, zeci de grupuri de turisti ajung in zona, insa cei mai multi opteaza sa practice schi-ul pe pârtia special amenajata.
Parcul are peste 20 de vârfuri mai inalte de 2.000 de metri si 80 de lacuri, cele mai cunoscute fiind Bucura (cel mai intins lac glaciar din tara, cu o suprafata de noua hectare), si Zanoaga (cu cea mai mare adâncime din România – 29 de metri).
În arealul acestuia traiesc 185 de specii de pasari, 1.190 de specii de plante – o treime din totalul celor din România, 90 de dintre acestea fiind unice in tara. România este membru al Europarc – initiatoarea, in 1999, a Zilei Europene a Parcurilor, prin Academia de Stiinte Agricole, iar ariile protejate care intra sub incidenta autoritatii Europarc sunt Delta Dunarii si Parcul National Retezat.
Suprafata totala a rezervatiilor biosferei, parcurilor nationale si naturale din România este de 1,2 milioane hectare, reprezentând 5,04% din teritoriul tarii.
Potrivit datelor Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, cheltuie lile totale inregistrate pentru administrarea parcurilor naturale si nationale au fost, in 2008, de 13,5 milioane lei, din care numai salariile au reprezentat circa 8,2 milioane lei. Din totalul cheltuielilor, circa 11,2 milioane lei au fost suportate de regie, iar 2,3 milioane lei din alte fonduri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.