De ce preferă românii alimentele injectate?

0

– Slaba constientizare in rândul populatiei cu privire la continutul real al produselor consumate si mica vizibilitate a produselor “bio”, ca urmare a piedicilor puse de marile lanturi comerciale, sunt principalele probleme ale producatorilor traditionali.

.
Sunt mari probleme in retelele de vanzare, care sunt anti producatori national. S-a dat drumul la import, fara sa se stimuleze produsele autohtone, astfel incat acesta a ajuns la 80% din totalul marfurilor. In Olanda, hipermarketurile sunt obligate sa cumpere de pe piata locala 50% din produse”, a declarat profesorul Teofil Bolchis, director general al unei firme de bauturi alcoolice traditionale.

Situatia, spune el, este generata de “birurile” stabilite de marile lanturi comerciale.

“Hipermarketurile au impus conditii pentru a cumpara marfa de la producatorii romani si astfel s-a creat o situatie aberanta. 28-30% din pretul de factura al marfurilor sunt cedate supermarketurilor prin taxe si impozite. Asta, dupa ce anterior s-a platit intre 1.000 si 3.000 de euro pentru intrarea la raft. O solutie ar fi daca ar plati pentru produsele distribuite, la timp, dar sunt intotdeauna intarzieri de 75-90 zile, iar micii producatori ajung sa finanteze lanturile comerciale”, a explicat profesorul Bolchis.

Pentru ca nu-si fac loc in jungla in care banul primeaza, preparatele micilor intreprinzatori ajung mai rar in atentia consumatorilor, care pun pe masa alimente mai slabe calitativ, spun specialistii.

“Pentru fabricarea costitei afumate se foloseste pieptul de porc, iar un producator traditional obtine dintr-un kilogram de carne doar 750 de grame, intrucat aceasta se deshidrateaza prin procesul de afumare.

In sistem conventional, se observa o crestere de 30% pana la 70% a cantitatii obtinute, ca urmare a injectarii cu polifosfati, soia si amidon, ce raman in masa produsului si ii dau un aspect foarte placut. Lumea cumpara cu ochii, asa ca se indreapta spre astfel de produse nesanatoase”, ne-a explicat Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale Maramures.

Si telemeaua, si gemul din comert sunt, de multe ori, “falsificate”, cu grasimi vegetale, respectiv pasta de mere, coloranti si pectina.

Continuarea în Gardianul

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.