Răsplata lui Caluschi: un contract fără licitaţie, din bani publici

– Pe data de 27 martie 2009, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, fief al PSD, a semnat un contract de 320.000 de lei, fără TVA, cu Agenţia OSC SRL, firma de consultanţă a omului de afaceri Cezar Caluschi. Obiectul: atragerea de candidaţi pentru admitere.

Ce pleaşcă e în zilele astea să prinzi un contract de miliarde cu statul. Fericirea nu este, însă, pentru oricine. Prietenii ştiu de ce.

„De la Registrul Comerţului“

Situaţie mai rar întâlnită, contractul a fost atribuit fără licitaţie, prin negociere directă, fără anunţ de participare. Motivul invocat apare, legal, doar  în „Situaţie de urgenţă extremă, survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă“.

Directorul general administrativ Adrian Neagu explică: „Bugetul a fost adoptat târziu şi de aceea am primit şi noi banii în martie. Perioada care rămăsese până la admitere era foarte scurtă şi am fost nevoiţi să apelăm la negociere directă“.

Cum s-a ajuns la Agenţia OSC? „Am ales firmele cu obiectul de activitate adecvat de la Registrul Comerţului. Am sunat la mai multe, dar nu a venit decât aceasta“, afirmă directorul Neagu.
Negocierea a fost atât de „dură“, încât suma repartizată prin buget pentru aceste servicii a fost identică cu aceea din contract.

Legături strânse

Fostul rector al Universităţii Agronomice, Gerard Jităreanu, promovat secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Valeriu V. Cotea, actualul rector, şi Gheorghe Nichita sunt membri sau simpatizanţi de marcă ai PSD şi activanţi ai cluburilor Rotary din Iaşi.

Caluschi a fost consultant al PSD în mai multe campanii electorale, fiind, se pare, şi un sfătuitor constant al liderului filialei, primarul Nichita.

Fostul prefect Radu Prisăcaru a acuzat că, în perioada 2001-2004, firmele lui Caluschi au mai primit contracte preferenţiale de la instituţii conduse de membri PSD, în special RAJAC. Amintim că Cezar Caluschi şi actualul preşedinte PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, au fost asociaţi în firma Nedo.

Sursa: Ieşeanul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.