România are nevoie de schimbarea filosofiei construcţiei bugetare

Europarlamentarul Iuliu Winkler, candidat al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) la Parlamentul European (PE), considera ca in România este necesara o schimbare in filosofia constructiei bugetare. “Guvernul ar trebui sa se gândeasca la elaborarea unei legi bugetare multianuale, având in vedere situatia economica marcata de criza la nivel global, de politicile europene, precum si de acordurile incheiate cu FMI si Comisia Europeana.

Cred ca Guvernul trebuie, atât prin conceptia asupra activitatii economice, cât si asupra structurii si constructiei bugetare din România, trebuie sa se apropie de principiile de functionare, de cerintele si eficienta bugetului european”, a afirmat Iuliu Winkler la Resita.
Europarlamentarul român a mai spus ca bugetul Uniunii Europene este multianual, iar prevederile bugetare se fac pentru sapte ani. El a mentionat ca, in sesiunile urmatoare in Parlamentul European se vor dezbate prioritatile si structura bugetului UE pentru 2014-2020.
În acest sens, deputatul european a explicat si avantajele unui buget multianual, in ceea ce prive ste acordul cu FMI si CE.
În opinia sa, acordul prevede unele obiective ce trebuie atinse de România, care sunt legate de scaderea deficitului bugetar, de rationalizarea cheltuielilor bugetare, de redimensionarea salarizarii bugetarilor.
“Pe de-o parte, contribuim la bugetul UE, iar pe de alta parte suntem alimentati de la acest buget prin fondurile structurale, iar armonizarea si din acest punct de vedere cu Uniunea ar duce la o mai mare eficienta in atragerea fondurilor europene, pentru ca sumele necesare pentru cofinantare ar fi incluse in bugetul multianual”, a subliniat Iuliu Winkler.
Deputatul din partea UDMR prezentat, ca exemplu, armata, unde se simte o nevoie imperioasa de inzestrare.
Potrivit acestuia, acest lucru se poate rezolva prin intocmirea unui buget multianual, ceea ce ar duce si la “linistirea partenerilor din NATO”.
În opinia lui Iuliu Winkler, acest lucru ar fi posibil incepând chiar de anul acesta, mai exact, pâna in luna august, când se va discuta bugetul pentru anul viitor, context in care “este nevoie de o dezbatere atât la nivelul Guvernului, cât mai ales este necesar un dialog social”.
“Un buget multianual ar fi absolut necesar pentru a se reusi inzestrarea armatei, deoarece, acesta ar oferi predictibilitate si siguranta furnizorilor si finantatorilor. Finantatorii unui astfel de program nu vor da imprumuturi daca nu vor fi siguri ca Ministerul Apararii poate sa plateasca”, a mai spus deputatul european.
“Din pacate, in România a avut loc o ultima rectificare bugetara, nefericita, care nu a rezolvat problemele, nu a asezat prioritatile care oricum lipseau din buget. Cred ca o perspectiva de 3, 4 ani asupra bugetului ar fi benefica”, a precizat Iuliu Winkler.
Candidatul UDMR pentru PE s-a aflat sâmbata-dupa-amiaza in judetul Caras-Severin.
El a avut o intâlnire cu alegatorii in orasul Oravita, iar seara a luat parte al un spectacol folcloric organizat la Resita.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.