Românii renunţă la carduri, dar băncile continuă să-i taxeze

– Chiar daca nu mai acorda de mult credite, bancile din Romania nu pot spune ca nu incaseaza suficient de multi bani din comisioane si dobanzi.

– „Pierderile” generate de blocarea creditarii sunt acoperite, intr-o buna masura, de costurile aferente cardurilor detinute de clienti.

.
Pe masura ce activitatea de creditare a incetinit, institutiile financiare au oferit clientilor tot mai multe carduri de debit si credit. In plus fata de accelerarea ratei de emitere a noilor carduri, bancile au majorat atat numarul comisioanelor, cat si valoarea acestora.

Bancile au emis pana in prezent nu mai putin 23,5 milioane de carduri, dintre care aproximativ 700.000 numai in primul trimestru din 2009, potrivit datelor BNR.

O mare parte din acestea nu au aparut la cererea expresa a clientilor, ci ca urmare a strategiei bancilor de a include cate un card gratuit, la pachet cu aproape fiecare serviciu sau produs bancar, fie ca este vorba de un simplu cont sau depozit, scrie Saptamana Financiara.

Plasticul, la sertar

O dovada a faptului ca romanii n-au optat din propria initiativa pentru astfel de produse este numarul mare al cardurilor bancare inactive. Astfel, peste 40% dintre cardurile emise pana in prezent au devenit inactive in ultimii ani.

Ceea ce nu stiu insa multi dintre cei care au aruncat cardurile printr-un sertar, alaturi de alte maruntisuri, este ca un card inactiv se poate dovedi mult mai costisitor decat unul activ.

Pentru a distrage atentia clientilor de la costurile pe care le implica cardurile pe care le ofera cadou, majoritatea bancilor nu percep taxa de emitere si nici comisionea de administrare in primul an.

Fara sa aiba grija unor astfel de costuri un an de zile, putini sunt cei care mai realizeaza in timp ca detin un card inactiv purtator de taxe si comisioane. Astfel, comisionul de administrare a unui cont de card inactiv (nefolosit timp de 3 sau 6 luni) poate ajunge la 10 lei pe luna, de aproape 10 ori mai mult decat pentru un card activ.

Comisioane prea mari

In Romania, procentul veniturilor realizate de banci din comisioanele percepute pentru utilizarea bancomatelor se ridica la 40% din totalul sumelor incasate in contul cardurilor. Procentul este de aproape sase ori mai mare decat media din zona euro si reflecta nivelul ridicat al comisioanelor percepute de institutiile de credit pentru retragerile de numerar sau consultare sold.

Comisioanele percepute de catre majoritatea institutiilor bancare pentru operatiunile de extragere numerar de pe cardurile de salarii variaza intre 0,2 si 0,5% din suma extrasa, la care se adauga o suma fixa de pana la 3,5 lei pentru fiecare operatiune de retragere a banilor de la bancomat.

Daca vorbim de comisioanele cardurilor de credit, acestea sunt mult mai ridicate, ajungand la 1% din suma retrasa. Spre deosebire de platile la comercianti care beneficiaza de o perioada de gratie, care poate ajunge pana la 60 de zile, sumele extrase de la bancomat de pe cardurile de credit sunt purtatoare de dobanda inca din prima clipa.
Continuarea în Ziare.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.