ABN Amro a înregistrat pierderi de 886 milioane euro în trimestru I din 2009

Grupul bancar olandez ABN Amro, controlat in prezent de statul olandez, a anuntat luni ca in primul trimestru al acestui an a inregistrat pierderi dupa taxe de 886 milioane euro, informeaza Reuters.
Banca a precizat ca cea mai mare a pierderilor au provenit de la unitatile ce urmeaza a fi transferate Royal Bank of Scotland, care au generat pierderi de 928 milioane de euro. În schimb operatiunile preluare de statul olandez au inregistrat un câstig de 87 milioane de euro.

În anul 2007 un consortiu format din grupul belgiano-olandez Fortis, cel bancar spaniol Banco Santander si banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS) au preluat ABN Amro, cea mai mare banca olandeza, pentru 71 miliarde de euro. Preluarea ABN Amro a constituit cea mai mare tranzactie incheiata vreodata in sectorul bancar, insa a intervenit cu doar câteva luni inainte de debutul crizei creditului pe piata imobiliara americana.
Pe fondul crizei financiare internationale, in luna octombrie 2008 grupul financiar belgiano¬olandez Fortis a fost dezmembrat dupa nationalizarea de catre Olanda a major itatii operatiunilor olandeze ale Fortis Bank Nederland, inclusiv activele ABN Amro, pentru 16,8 miliarde de euro.
Din cauza complexitatii celor doua serii de tranzactii in care a fost implicata ABN Amro, procesul de separare a operatiunilor ABN Amro preluate de RBS de operatiunile ABN Amro preluate de statul olandez se deruleaza in continuare.
Grupul bancar olandez a informat luni ca procesul de separare urmeaza sa se finalizeze pâna la sfârsitul acestui an. În urma acestei separari va lua nastere o banca olandeza, controlata de stat, ABN AMRO Bank NV in timp ce restul operatiunilor vor fi redenumite Royal Bank of Scotland NV.
Planurile statului olandez vizeaza combinarea Fortis Bank Nederland si ABN Amro, urmând ca ulterior sa vânda noua banca creata catre public. În acest sens fostul ministru olandez de Finante, Gerrit Zalm, a fost desemnat sa conduca noul grup.
Saptamâna trecuta ABN Amro a informat ca are de gând sa elimine 4.000 pâna la 5.000 de locuri de munca si sa-si reduca costurile cu 1,3 miliarde de euro in cursul integrarii cu Fortis Bank Nederland. La finele anului 2008 ABN Amro avea 57.000 de angajati la nivel global in timp ce Fortis Bank Nederland avea sub 10.000 de angajati.
În România, incepând cu data de 15 octombrie, ABN Amro a devenit RBS România. În prezent, RBS România isi desfasoara activitatea in 15 orase (Arad, Bucuresti, Brasov, Bacau, Cluj- Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Târgu-Mures si Timisoara) prin intermediul celor 27 de sedii, dar si cu ajutorul fortei de vânzari directe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.