EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

„Cuibuşoare” de evazionişti, detectate de Garda Financiară în judeţul Iaşi

0

– Metoda preferată de evazionişti: înfiinţarea de firme noi, active doar trei luni, perioadă cât nu erau obligaţi să declare la Fisc achiziţiile intracomunitare, după care îşi pierdeau urma.

.
Numărul cazurilor de evaziune fiscală s-a mărit cu aproximativ 30%, după aderarea la Uniunea Europeană.
Cauza principală a acestui fenomen este liberalizarea importurilor şi exporturilor de mărfuri, circulaţia acestora în teritoriul intracomunitar fiind practic făcută fără oprelişti.

Înainte de 2007, mărfurile erau controlate şi taxate în vămi, dar în prezent, fiind eliminat TVA-ul, transporturile de marfă nu mai sunt controlate la graniţă, firmele achitând impozitul pe profit după valorificarea mărfurilor.

În tot acest timp, evazioniştii au timp să vândă marfa en-gros şi apoi să dispară, fără a mai plăti statului niciun ban în contul impozitelor.

Reprezentanţii Gărzii Financiare spun că majoritatea firmelor care au făcut evaziune din achiziţii intracomunitare erau nou înfiinţate, proprietarii acestora menţinându-le active doar cel mult trei luni, după această dată fiind obligaţi să declare operaţiunile.

„În prezent, legislaţia a fost schimbată, în sensul că achiziţiile intracomunitare trebuie declarate la Fisc, lunar”, a precizat Adrian Ianole, comisar şef de divizie în cadrul Gărzii Financiare Iaşi.

.

Rromii din Grajduri şi Hârlau, „campioni” la evaziune fiscală

Reprezentanţii Gărzii Financiare spun că cercetarea cazurilor de evaziune fiscală în cazul achiziţiilor intracomunitare a început să se intensifice abia la jumătatea anului 2008.

„De la 1 mai 2008 şi până pe 31 aprilie 2009 au fost verificate 452 de transporturi de marfă din spaţiul comunitar. De asemenea, au fost verificate 89 de societăţi care au făcut achiziţii din ţările UE, în urma cercetărilor fiind întocmite 11 sesizări penale pentru un prejudiciu adus statului în valoare totală de câteva zeci de milioane de lei. În afara acestor cazuri, mai avem alte opt sesizări penale în curs de transmitere organelor de cercetare”, adăugat Ianole.

Din cele 11 firme acuzate de evaziune fiscală, câte patru societăţi sunt din municipiul Iaşi şi din comuna Grajduri, iar câte una din oraşul Hârlău şi comunele Munteni şi Popeşti.

S-a observat că evaziunea fiscală găseşte un teren prielnic în special în sectorul materialelor de construcţii şi în cel al legumelor şi fructelor.

Sursa: Flacăra Iaşului

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.