Experţii se aşteaptă la un nou “război al gazului” între Rusia şi Ucraina

Contradictiile dintre Rusia si Ucraina pe marginea livrarilor de gaz se acutizeaza. Moscova refuza in continuare sa finanteze alimentarea cu gaz a depozitelor ucrainene, iar Kievul nu doreste sa faca nici o concesie. Expertii afirma ca ostaticul acestei situatii ar putea fi gigantul rus Gazprom si constata ca noi conflicte in domeniul gazului sunt inevitabile, noteaza luni cotidianul Kommersant. Noile negocieri dintre Rusia si Ucraina pe marginea problemei gazului nu au dus la niciun rezultat.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a atentionat UE ca riscul de a avea probleme cu livrarile de gaz exista si la aceasta ora, deoarece Ucraina trebuie sa pompeze in depozitele sale subterane circa 19,5 miliarde de metri cubi de gaz, la un pret de peste 4 miliarde de dolari. “Daca Ucraina are bani – este foarte bine, insa noi punem la indoiala capacitatea de plata a acestei tari”, a explicat Medvedev, propunând ca UE sa gaseasca bani pentru Ucraina.
La rândul sau, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat ca situatia ar putea escalada pâna la o “problema tehnologica”.
Dupa cum explica ziarul Kommersant, alimentarea cu gaz a depozitelor incepe imediat la finalul sezonului rece, in aprilie, si se incheie in octombrie. Compresorii de la depozitele din Ucraina au fost montati in 1970-1980, fiind calculati pentru o pompare care sa dureze o jumatate de an si nu pot functiona mai repede.
Premierul rus Vladimir Putina a declarat ca Rusia s-a adresat deja Comisiei Europene, cu propunerea de a finanta impreuna alimentarea cu gaz a depozitelor din Ucraina, insa “acolo” i s-a raspuns ca “pentru Ucraina nu exista finante”. Putin a adaugat ca Rusia negociaza cu Ucraina problema pomparii de gaz in depozite in contul viitorului tranzit de gaz rusesc spre Europa, precizând totusi ca “afacerea nu merita, din cauza viitoarelor alegeri prezidentiale (din Ucraina) si a posibilei reorganizari a structurilor de transport in domeniul gazului”.
Potrivit unei surse de informatie a Kommersant implicate in negocieri, Rusia vrea sa obtina garantii in conformitate cu care, in cazul impartirii sistemului de transport al gazului din Ucraina in cel de transport si cel de distributie (in conformitate cu al treilea pachet energetic al UE), continuitatea platilor si obligatiilor sa fie asigurata.
Ucraina, insa, acutizeaza si mai mult contradictiile aparute in martie cu Rusia, subliniaza Kommersant. Împuternicitul presedintelui Viktor Iuscenko in probleme de securitate energetica, Bogdan Sokolovski, a declarat ca procesul de implementare a declaratiei din 23 martie de la Bruxelles “este in curs de desfasurare”.
Documentul prevede modernizarea sistemului ucrainean de transport al gazului cu participarea UE. Acelasi Sokolovski vorbea cu câteva zile inainte despre planurile Ucrainei de a se ralia proiectului Nabucco, principalul concurent al gazoductului rus South Stream.
În opinia analistului rus Vitali Gromadin, in aceasta situatie “Rusia nu va acorda credite riscante Ucrainei”, lucru confirmat si de declaratiile presedintelui Dmitri Medvedev: “Rusia nu a dat si nu va da nicio asigurare. Din partea noastra nu sunt probleme, la noi e totul in regula si cu gazul, si cu onorarea obligatiilor noastre. Asigurari sa dea cel care este obligat sa plateasca pentru gaz”.
Totusi, potrivit directorului East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin, Gazprom este cel care va trebui sa rezolve pâna la urma problema, pentru ca in cadrul contractelor cu consumatorii europeni tocmai compania rusa este responsabila pentru livrari. “Solutia logica ar fi pomparea de gaz de catre Gazprom, sub monitorizarea inspectorilor UE si cu achitarea serviciilor la tarif european”, explica Korcemkin pentru Kommersant.
Însa, in conditiile in care cele doua parti continua confruntarea, “cea mai probabila consecinta va deveni un al treilea razboi al gazului”, considera Gromadin, parere impartasita si de directorul Fondului National al Rusiei pentru securitate energetica, Konstantin Simonov.
“Daca inainte crizele privind livrarile de gaz erau posibile o data pe an, de anul acesta ele au devenit posibile in data a 7-a a fiecarei luni, când, conform contractului, Ucraina trebuie sa plateasca pentru gaz”. În opinia lui Simonov, probabilitatea unui nou conflict “se mentine in fiecare zi”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.