Fraudele prin instrumente bancare, în topul infracţiunilor informatice din România

Cea mai mare parte a activitatilor ce apartin criminalitatii cibernetice derulate in România se incadreaza la categoria infractiunilor informatice, a declarat, luni, in deschiderea conferintei CyberSecurity, Eduard Bisceanu, specialist in securitatea informatiei din cadrul Serviciului Român de Informatii (SRI).
Oficialul a specificat ca “majoritatea infractiunilor informatice sunt directionate, in prezent, catre obtinerea ilegala a unor beneficii materiale”.

Întrebat care sunt cifrele concrete in privinta acestui tip de infractionalitate, Bisceanu a evitat sa dea un raspuns concret, precizând, totodata, ca singura institutie care poate oferi astfel de date este Politia Româna prin institutiile subordonate acesteia. Reprezentantul SRI a mai spus ca atât România, cât si tari ale Uniunii Europene sau partenere NATO, sunt expuse terorismului cibernetic.
“Pericolul in privinta terorismului cibernetic are un nivel de risc important atât in cazul României, cât si la nivelul Uniunii Europene si NATO. Momentan, in România au fost identificate nuclee de criminalitate informatica, acestea dispunând de capacitati necesare initierii unor atacuri informatice”, a afirmat Bisceanu.
El a tinut sa precizeze ca, deocamdata, nu au fost identificate pe teritoriul României persoane, grupari sau organizatii care ar urma sa atenteze la securitatea nationala din punct de vedere al criminalitatii informatice.
Potrivit lui Bisceanu, România nu dispune, in prezent, de un birou specializat in detectarea si analiza fenomenului infractionalitatii informatice, sugerând, totodata, ca, in perioada urmatoare, ar putea fi infiintat Cyber Intelligence, un centru de colectare a informatiilor, cu scopul de a preintâmpina, ulterior, actiuni de criminalitate informatica.
Din datele oficiale, reiese faptul ca, la ora actuala, exista CERT (Centrul de Expertiza in Domeniul Securitatii Informatice), institutie subordonata Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), care, insa, nu este functionala.
În acest sens, Liviu Rugina, consilier superior in cadrul MCSI, a recunoscut, in deschiderea conferintei CyberSecurity de la Bucuresti, ca lipsa fondurilor fac imposibila functionarea CERT, institutie care, insa, exista de aproape 3 ani.
“MCSI sustine initiativa de punere in functiune a CERT. Din pacate, acest centru nu este operational din cauza lipsei de fonduri”, a afirmat Rugina.
La nivelul anului 2008, in România infractionalitatea informatica a fost la cote inalte, cele mai multe fraude fiind consemnate in cazul cardurilor bancare. Previziunile Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO) vorbesc, pentru anul in curs, despre pierderi cifrate la circa 500 milioane de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.