La noi, se poate: Un bazin de înot înghite mai mulţi bani decât un ştrand

– Extinderea bazei de agrement din Cicoarei a ajuns peste noapte la un milion de euro.

.

Lucrările la al treilea bazin al ştrandului din zona Cicoarei au început anul trecut şi încă nu au fost finalizate cu toate că termenul de execuţie a expirat.

Constructorul a fost desemnat în urma unei licitaţii derulate anul trecut la care s-au prezentat două firme: Impex Amicii, în consorţiu cu Expres Construcţii şi Moldoconstruct.

Valoarea estimată a contractului era de 3,3 milioane de lei. Oferta societăţii Impex Amicii a fost de 2,8 milioane de lei, fără TVA, iar a celor de la Moldoconstruct de 3,5 milioane de lei.
.

Trucuri vechi, licitaţii noi

În urma analizei, contractul a fost atribuit primului ofertant care s-a încadrat în valoarea estimată. Trucul utilizat de Impex Amicii pentru a câştiga licitaţia nu este unul nou. Majoritatea contractelor încheiat de municipalitate sunt subestimate iniţial pentru a se încadra în barem.

Ulterior, constructorii inventează tot felul de lucrări suplimentare sau neprevăzute pentru a cere mai mulţi bani de la primărie. Zis şi făcut: în această lună, edilii Iaşului au decis să majoreze contractul semnat anul trecut cu încă 780.000 de lei fără TVA pentru a putea finaliza lucrările.

„Majorarea contractului a fost determinată de necesitatea executării unor lucrări suplimentare la bazin. Au fost realizate lucrări în plus la reţelele de utilităţi”, a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Astfel, societatea Impex Amicii a tras de la bugetul local mai mulţi bani decât oferta contracandidaţilor de la Moldoconstruct, din 2008.

Mai mult, pentru a executa acest bazin cu o lungime de 75 de metri şi lăţimea de 25 de metri s-au cheltuit peste 3,6 milioane de lei, fără TVA, mai mult decât costurile pentru întreg ştradul construit de Iulius Group, după demolarea celui de la Palat.

Astfel, bazinul olimpic existent, de 50 de metri lungime şi 21 de metri lăţime, a valorat 1,6 milioane de lei, fără TVA. Investiţia la bazinul pentru copii a fost de 150.000 de lei. Pentru zona de sport unde se află terenurile de tenis s-au cheltuit 600.000 de lei, fără TVA, iar pentru lucrările suplimentare firma a mai alocat peste 2 milioane de lei, informează Adevărul.

.

De ce a mai fost nevoie de încă un bazin?

În mod firesc, se naşte întrebarea de ce a mai fost nevoie de încă un bazin, după ce Iulian Dascălu s-a lăudat că a construit două bazine în locul ştradului municipal dărâmat pentru a face loc ansamblului Palas?

Pentru că edilii Iaşului împreună cu renumitul investitor local nu s-au gândit că doar o mică parte dintre ieşeni pot să se arunce în cap de la o trambulină de 10 metri înălţime, după care să înoate într-un bazin olimpic de 4 metri adâncime.

Astfel, vara trecută, cine a mers la ştradul din zona Cicoarei s-a lovit de o situaţie cel puţin hilară. În singurul bazin public pentru adulţi al Iaşului, înotau 10 tineri vânjoşi în zona de 4 metri, iar la mijloc nu era nimeni.

În capătul opus, la adâncime ceva mai mică de 2 metri, se înghesuiau marea majoritate a ieşenilor care plătiseră un bilet la ştrand pentru a se bucura de apă şi soare. Având la dispoziţie o porţiune extrem de îngustă, înotătorii mai puţin experimentaţi se loveau cu mâinile şi picioarele în încercarea de a se deplasa în apă, de la un capăt la celălalt.

Rezultatul: în loc de distracţie şi relaxare, ieşenii plecau mai mult nervoşi şi plini de vânătăi de la aşa-zisa locaţie de divertisment a municipalităţii.

Mai mult, în bazinul pentru copii, fără sisteme de filtrare şi împrospătare a apei, niciun părinte nu-şi putea lăsa odrasla să se bălăcească pentru că apa se apropia simţitor de culoarea celei din pârâul Bahlui, aflat la câţiva metri depărtare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.