Imobiliare: „Preţurile vor mai scădea cu 10-15% până la sfârşitul anului”

0

– „Trebuie să vinzi la un preţ de bun simţ ca să se reia tranzacţiile“, spune ieşeanul Ioan Zapodeanu, omul cu pământuri de milioane de euro

– Reţeta de afaceri a lui Gică Popescu: „Acum vinde doar cine are nevoie de lichidităţi, iar cine nu, aşteaptă să se redreseze piaţa“

.
Piaţa imobiliară dă semne timide de viaţă. În martie, s-au perfectat 49.000 de tranzacţii în toată ţara, cu 9.000 mai multe faţă de ianuarie, reiese din statisticile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Pe piaţă sunt două curente printre investitori: unii spun că e bine să vinzi acum, în timp ce alţii mai aşteaptă.

Până la urmă, cineva va trebui să dea semnalul că lucrurile se mişcă în imobiliare. „Semnalul îl voi da eu şi alţii ca mine. Trebuie să vinzi la un preţ de bun simţ ca să se reia tranzacţiile”, crede milionarul Ioan Zapodeanu.  „Chiar şi aşa, eu oricum câştig dublu, pentru că vând ce am cumpărat foarte ieftin în urmă cu mai mult timp“, explică el.

„Acum vinde doar cine are nevoie de lichidităţi, iar cine nu, aşteaptă să se redreseze piaţa”, spune Gică Popescu. „Depinde însă şi cât aştepţi, pentru că preţurile vor mai scădea cu 10-15% până la sfârşitul anului„, adaugă Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

„Cine vinde azi poate vinde mai bine decât în septembrie“, este de părere el.

Alţi investitori mizează pe o evoluţie relativ constantă a preţurilor în imobiliare.

„Nu văd o îmbunătăţire a situaţiei anul acesta, cred că lucrurile vor merge constant, la nivelul la care suntem acum“, a declarat pentru Gândul Ionuţ Negoiţă, care împreună cu fratele său Robert, deţine cel mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel.

Dacă oamenii cu bani aşteaptă un moment prielnic pentru reluarea afacerilor, lucrurile sunt mai puţin optimiste pentru majoritatea românilor.

Sanda Moldovan crede că reluarea creditării nu va avea un efect considerabil asupra dezgheţării pieţei. „Dobânzile nu vor scădea până la nivelul din alte ţări europene, în care salariile sunt incomparabil de mari“, crede ea.

Moldovan este de părere că oamenii nu se vor înghesui să ia bani cu împrumut de la bănci, în condiţiile în care nu au siguranţa locului de muncă. Aşadar, cât timp motorul economiei nu dă semne că va porni din nou, situaţia nu se va îmbunătăţi pentru români.

„Piaţa imobiliară va merge în continuare la fel de rău şi probabil că nici în 2010 nu va arăta bine“, conchide preşedintele UNIM.

Integral în Gândul

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.