EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Interdicţia de luptă pentru femeile din armata britanică va fi revizuită

0

Femeile din armata britanica ar putea in curând sa se confrunte cu inamicii in lupte fata in fata, daca va fi ridicata interdictia care nu le permite sa participe la operatiuni periculoase, informeaza cotidianul britanic The Independent.

Efortul face parte dintr-o revizuire mai generala a legilor egalitatii din Marea Britanie, pe care responsabili din armata britanica le analizeaza pentru a vedea daca le vor permite sau nu femeilor sa faca parte din unitati destinate pâna acum doar barbatilor, in misiuni periculoase in spatele liniilor inamice.
Potrivit ministrului apararii, Bob Ainsworth, un nou studiu va decide aspra ridicarii interdictiei in privinta femeilor din armata, marina sau din cadrul forte lor aeriene care participa la lupte directe, dar nu si in privinta prezentei femeilor la bordul unor submarine. Începând din anii “90, femeilor li s-a permis sa faca parte din echipe la bordul vaselor si al avioanelor, dar nu si al submarinelor.
Totodata, ministrul a precizat ca noua revizuire a statutului femeilor in armata este ceruta de legile privind egalitatea din cadrul Uniunii Europene, dar este in principal o incercare de a invata din experienta razboaielor din Afganistan si Irak.

Aceasta revizuire vine pe fondul unei reexaminari a egalitatii dintre sexe in societatea britanica, care incearca, printre altele, sa expuna diferenta de salarizare intre femei si barbati si sa incurajeze actiunea afirmativa.
Marea Britanie a revizuit ultima data rolul femeilor in cadrul trupelor sale in 2002, atunci când oficialii au conchis ca femeile nu puteau cara incarcaturi grele, erau mai predispuse sa se raneasca si mai putin agresive decât barbatii, ceea ce a dus la concluzia ca unitatile formate doar din barbati vor fi mai unitare si vor lucra mai eficient.
Pâna in prezent, doar Israelul si fosta URSS au permis prezenta femeilor in trupele combatante, desi Israelul nu a trimis femei in prima linie din 1948. În ceea ce priveste SUA, acestea nu permit femeilor sa serveasca in infanterie si in fortele speciale.
Potrivit Ministerului britanic al Apararii, in prezent, in cadrul fortelor armate britanice servesc 18.000 de femei, dintr-un total de 188.000 de militari.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.