Nu există nici un semn al stopării declinului principalelor ramuri economice

În România nu exista niciun semn al stoparii declinului principalelor ramuri economice, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din România UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci. “Ramuri de baza ale economiei – IT, constructiile de masini, metalurgia – sunt toate in cadere libera. Nu intelegem de unde vine optimismul autoritatilor, când avem toti aceleasi date nelinistitoare, ale Institutului National de Statistica. România nu isi mai poate permite, economic, sa suporte inca sase luni de campanie electorala. Vedem zilnic promisiuni populiste, bazate pe bani care nu exista”, a spus Corâci.

Confederatia patronala este nemultumita de modul cum a fost aplicat pâna in prezent programul de masuri anticriza si considera ca principalele probleme ale economiei nu sunt rezolvate – lipsa de lichiditatii, blocarea finantarii, lipsa de masuri de sprijinire a companiilor importante pentru economie si, in general, a “celor care produc ceva” in România.
“Nici macar vestita scutire de CAS in cazul somajului tehnic nu poate fi aplicata, pentru ca normele de aplicare prevad aceasta posibilitate doar daca toti angajatii unei intreprinderi sunt trimisi in somaj tehnic”, a spus Corâci.
Reprezentantii UGIR-1903 au atras atentia ca, daca in lunile urmatoare nu va exista o interventie hotarâta a statului, daca nu se gasesc stimulente pentru economie si nu se reduc nici cheltuielile publice, exista riscul ca salariile bugetarilor sa nu mai poata fi platite si economia sa fie scapata de sub control.
“În ultimii 20 de ani intreprinderile din România nu au mai fost intr-o astfel de situatie de lipsa de lichiditati. Sistemul bancar nu finanteaza economia reala si chiar intreprinderile competitive si care au comenzi nu gasesc capitalul circulant cu care sa inchida fluxul de productie. Comisia interministeriala pentru finantare nu are niciun fel de activitate.
Alta problema este lipsa masurilor de sprijinire a celor care produc ceva in România, iar vestitul profit reinvestit a fost amânat pentru anul viitor. Nici macar ajutorul de stat pentru Oltchim, o companie importanta pentru economia României, nu se mai discuta”, a spus Corâci.
Patronatele vor relua in aceasta saptamâna dialogul cu Ministerul Finantelor Publice pentru programul de masuri anticriza si vor veni cu un set de propuneri, inclusiv cu cele care au figurat si in platforma initiala, dar care nu s-au mai aplicat sau au fost aplicate intr-o maniera in care efectele sunt zero.
UGIR- 1903 va solic ita deblocarea finantarii si relansarea comis iei interministeriale de profil, un plan hotarât de ajutoare de stat pentru marile intreprinderi, intreventia directa a statului in economie, la fel ca in alte state europene, aplicarea din acest an a scutirii de impozitul pe profitul reinvestit, limitarea drastica a evaziunii fiscale in domeniul alcoolului, tutunului, produselor petroliere si a supermarketurilor, reducerea cheltuielilor publice in mod transparent si cu un procentaj determinat, a precizat presedintele confederatiei patronale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.