Oficialii ruşi cred că 60-75 de dolari este un preţ corect pentru barilul de petrol

Ministrul rus al Energiei, Sergei Shmatko, a declarat luni ca un nivel stabil al pretului petrolului este necesar pentru o relansare economica, iar un pret corect este unul cuprins in intervalul 60-75 dolari per baril, informeaza Reuters.
“Pentru a favoriza o relansare economica pretul petrolului trebuie sa fie stabilizat iar speculatiile pe derivative, care au provocat bula din 2008, trebuie impiedicate”, a declarat Sergei Shmatko intr-un interviu publicat luni in cotidianul italian Corriere della Sera. Oficialul rus a precizat ca un pret de 60 de dolari pentru un baril de titei este “pragul minim” si ca Rusia va sprijini, ca o masura temporara, masurile guvernelor vizând interzicerea tranzactiilor cu instrumente derivative.

Prezent duminica la Roma, unde ministrii Energiei din G8 au discutat despre stimularea investitiilor in sectorul energetic, Sergei Shmatko a declarat ca Rusia ar dori sa coopereze cu Italia in domeniul energiei nucleare.
“Am semnat acorduri cu Eni si Finmeccanica pentru cooperarea in sectorul nucleare. Acum am dori sa ducem aceasta cooperare la un nivel politic superior”, a declarat ministrul rus al Energiei. Italia vrea sa relanseze constructia de centrale nucleare pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare cu energie.
În 2008, productia de petrol a Rusiei a inregistrat un declin anual de 0,7% pâna la 488 milioane tone (3,6 miliarde barili). Conform estimarilor Ministerului rus al Economiei, in acest an productia de petrol a Rus iei ar putea scadea cu 1,1% in 2009 pâna la 482 milioane tone (3,5 miliarde barili), iar exporturile vor scadea cu 2,5% pâna la 237 milioane tone (1,7 miliarde barili).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.