Republica Moldova: timpul lucrează împotriva comuniştilor

Probabilitatea desfasurarii de alegeri parlamentare anticipate este foarte mare in Republica Moldova. Analistul moldovean Igor Munteanu se asteapta chiar la “o mare transformare a spatiului politic” al tarii, dat fiind ca Partidul Comunistilor nu mai are niciun argument care sa-i permita obtinerea asa-zisului “vot de consens” din partea opozitiei.

Toate instrumentele de presiune pentru obtinerea votului lipsa au fost deja exercitate si irosite de comunisti, iar ca urmare gradul de neincredere dintre opozitie si partidul aflat la putere in Republica Moldova nu a facut decât sa se amplifice, noteaza Munteanu, director executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale “Viitorul”, intr-un comentariu publicat pe portalul rus de analize politice Evraziiski Dom.
În ultimul timp, Partidul Comunistilor din Republica Moldova a inceput sa faca apel la “patriotismuľ opozitiei, iar ideologi marcanti ai acestui partid au inceput sa folosesca termenul de “respectabil” la adresa opozantilor. Totusi, acest lucru nu schimba esenta confruntarii dintre partidul puterii si opozitie, cons idera analistul moldovean.
Chiar daca are loc un pressing psihologic masiv la adresa liderilor opozitiei, carora nu li se ofera timpi de emisie pe posturile nationale de televiziune, poporul vede acest lucru si isi creeaza propria opinie.
Deja la aceasta ora se poate afirma ca jumatate din populatia Republicii Moldova considera ca tocmai comunistii s-ar afla la baza crizei politice din tara si tocmai ei sunt vinovati de escaladarea evenimentelor din aprilie, subliniaza Igor Munteanu.
Potrivit lui Munteanu, instrumentele neosovietice nu mai functioneaza, iar populatia incearca sa caute informatii pe internet si de la rudele aflate peste hotare.
De asemenea, autorul articolului afirma ca partidul puterii are un spatiu prea mic pentru manevre. Pe de o parte, el ar trebui sa fie interesat in atragerea opozitiei, insa pe de alta parte aceasta va insemna sfârsitul hegemoniei comuniste in toate domeniile vietii din Republica Moldova.
Drept urmare, scenariul unei posibile “mituiri” a unor deputati din partea opozitiei s-a dovedit neviabil, mai ales ca votarea de catre opozitie a unui candidat din partea comunistilor ar echivala cu decesul politic al partidelor din opozitie, atentioneaza Munteanu.
Un alt moment care reduce spatiul de manevera al comunistilor este acela ca situatia politica se rasfrânge si asupra celei economice. Criza globala influenteaza economia Republicii Moldova, unde se observa o diminuare dramatica a productiei, o scadere a exporturilor. Însa verticala puterii comuniste are o influenta si mai paguboasa.
Vladimir Voronin nu mai are timp de strategii si se prabuseste in bezna masurilor populiste, care nu pot rezolva problemele economice si ale societatii.
În aceasta situatie, o importanta din ce in ce mai mare au voturile opozitiei. Însa puterea comunista, precum un elefant intr-un magazin de portelanuri, nu are loc sa se miste. Comunistii pierd increderea din partea populatiei. În prezent se poate asista la o delegitimare a puterii din cauza actiunilor de dupa alegerile din aprilie.

Astfel, conchide Munteanu, in cazul unor noi alegeri parlamentare, Partidul Comunistilor are putine atuuri. Daca alegerile se vor desfasura la sfârsitul lui august sau la inceputul verii, electoratul comunistilor pur si simplu nu se va mai prezenta la alegeri; daca in septembrie-octombrie, opozitia va avea si mai mult timp pentru a strânge capital politic.
În afara de aceasta, electoratul comunistilor este format in special din oportunisti, pens ionari si din membrii aparatului de stat. Astazi, insa, nu toti pensionarii sunt dispusi sa voteze pentru comunisti, iar membrii aparatului de stat nu vor executa fara cârtire ordinile puterii si vor incerca sa caute puncte de legatura cu alte forte politice.
Potrivit analistului rus Sviatoslav Polhov, la 20 mai opozitia moldoveana a reusit sa odopte o pozitie consolidata si sa blocheze alegerile noului sef al statului. Cu toate acestea, Polhov nu este convins ca alegeri parlamentare anticipate vor avea loc in Republica Moldova.
În opinia jurnalistului rus, boicotarea de catre opozanti a procesului de vot poate insemna doar “continuarea negocierilor”. Este posibil ca opozantilor pur si simplu sa li se fi parut insuficiente concesiile comunistilor si ei au dat de inteles ca asteapta mai mult.
De asemenea, Polhov subliniaza, pe acelasi portal analitic, ca fortele de opozitie din Republica Moldova nu au o parere unica privind viitoarea colaborare cu comunistii. Nu este exclus ca, in conditiile unor concesii mai mari, Serafim Urecheanu sa sprijine candidatura comunistilor, iar Alianta Moldova Noastra sa se dovedeasca “veriga slaba” a opozitiei, noteaza analistul rus.
De altfel, unii politologi afirma ca Partidul Comunistilor nici nu doreste sa-si asigure sprijinul opozitiei in alegerile din parlament, pentru ca alegerile anticipate ar fi in avantajul puterii comuniste, parere impartasita si de Urecheanu. Însa, potrivit lui Polhov, o asemenea parere nu este convingatoare.
În primul rând, noile alegeri vor fi monitorizate mult mai atent de observatori din partea UE si SUA, iar opozitia ar putea cere verificarea listelor electorale pentru a exclude “sufletele moarte” si alte ilegalitati.
Timpul lucreaza impotriva comunistilor, atentioneaza analistul rus. De aceea, in cazul unor alegeri parlamentare anticipate, este putin probabil ca Partidul Comunistilor sa mai poata forma o majoritate constitutionala, conchide Polhov.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.