EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Revoltele din Georgia au fost planificate de Putin

0

Fortele ruse au fost implicate in rebeliunea din 6 mai de la batalionul de tancuri din Muhrovan, au acuzat in mod oficial liderii de la Tbilisi. Seful Comisiei pentru aparare si securitate din cadrul parlamentului georgian, Ghivi Targamadze, a declarat, la 23 mai, pe postul de televiziune “Rustavi-2”, ca rebeliunea fusese finantata de oligarhul rus Aleksandr Ebralidze, care, recent, si-a facut publice intentiile de a candida la presedintia Georgiei, relateaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

De altfel, liderii de la Tbilisi acuzasera de la bun inceput implicarea Rusiei in evenimentele din 6 mai de la batalionul din Muhrovan. Dupa contestari vehemente formulate de Moscova, partea georgiana isi mai temperase “elanul”, iar presedintele Mihail Saakasvili declarase pe postul de radio “Eho Moskvi” ca “nu a acuzat niciodata Rusia de incidentul din Muhrovan”.
Interpretarea evenimentelor propusa de puterea de la Tbilisi societatii georgiene, intarita prin imagini operative oferite de Ministerul de Interne al Georgiei si de reportaje ale posturilor de televiziune locale, au fost evaluate in mod neunitar.
De altfel, ca majoritatea altor “povesti tulburi”, care s-au abatut in ultimul timp peste locuitorii Georgiei, in perioada acutizarii situatiei politice interne: tot felul de imagini care prezinta fie tovarasi de partid ai dnei Nino Burjanadze care cumpara arme, fie protestatari drogati, fie acte de huliganism ale opozantilor.
Opozitia georgiana a acuzat puterea de la Tbilisi de punerea in scena a unui nou “spectacol de imagine”. Însa, acest lucru nu a impiedicat organismele de aparare a ordinii publice din Georgia sa aresteze peste 30 de militari si civili, care ar fi fost implicati in incidentul de la batalionul de tancuri, si ca dea in urmarire trei ofiteri. La 20 mai, in urma unei operatiuni speciale, unul dintre cei trei ofiteri a fost impuscat in apropiere de Tbilisi, iar ceilalti doi au fost raniti.
Dupa aceste evenimente sângeroase, a inceput din nou sa se vorbeasca despre “urma rusa”. Initial, Saakasvili doar facuse aluzie la implicarea Rusiei, pentru ca in data de 23 mai tovarasul sau din cadrul “Miscarii Nationale”, Ghivi Tardgamadze, sa-l acuze in mod direct pe omul de afaceri rus Aleksandr Ebralidze, aflat in bune relatii cu premierul rus Vladimir Putin.

“Scopul minim al planului era de a provoca revolte in Georgia, iar cel maxim – de a pregati terenul pentru introducerea fortelor de ocupatie rusesti in Georgia”, a explicat Targamadze, precizând ca pâna acum numele lui Ebralidze nu fusese numit in mod intentionat, deoarece autoritatile georgiene asteptau ca “el insusi sa se tradeze”. În opinia lui Targamadze, este imp osibil sa fii miliardar la Sankt Petersburg fara acceptul celui mai cunoscut sankt-petersburgez – Vladimir Putin.
Ebralidze, care locuieste de peste 30 de ani in Rusia, “s-a tradat” saptamâna trecuta, la Soci, in timpul Adunarii generale a popoarelor georgiene, când a declarat ca s-a saturat sa se uite dintr-o parte la evenimentele din Georgia si intentioneaza sa candideze pentru functia de presedinte al tarii.
Declaratia lui Ebralidze a devenit o surpriza neplacuta atât pentru organizatorii forumului, cât si pentru opozantii georgieni. În opinia guvernatorului regiunii georgiene Imereti, intentia lui Ebralidze atesta doar ca omul de afaceri este total rupt de Georgia: “un om care nu are cetatenie georgiana nu poate pretinde la o functie in Georgia”.
În afara de aceasta, Targamadze a declarat ca si alti oameni de afaceri care parasisera Georgia imediat dupa “revolutia trandafirilor” sunt finantati de Rusia. Opozitia georgiana, care planifica sa desfasoare la 26 mai, de Ziua Independentei Georgiei, o reuniune generala la care sa se ceara demisia lui Saakasvili, contesta vehement acuzatiile privind faptul ca ar fi finantata din Rusia: “Daca puterea detine dovezi in acest sens, sa ni le prezinte, nu sa vorbeasca in van, simtindu-si apropiatul sfârsiť.
Potrivit unor informatii, dorind sa schimbe tactica de lupta cu regimul lui Saakasvili, opozitia georgiana incearca sa aleaga un candidat unic. În opinia politicianului de opozitie David Zurabisvili, “un lider comun va intari opozitia si va slabi pozitiile lui Saakasvili, constituind antipodul sau”.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.