Schwarzenegger îşi pierde popularitatea în California

“Nu este vorba de mine, ci de viitorul Californiei si mostenirea sa”, s-a plâns guvernatorul. S-au terminat sansele de popularitate in California, pentru Arnold Schwarzenegger. Alegatorii au respins saptamâna trecuta prin referendum masurile fiscale propuse de el pentru a iesi din criza bugetara care afecteaza statul si acum nu are alta optiune decât de a taia cu foarfeca de peste tot.

A fost pe de alta parte, o palma usturatoare data popularului actor pentru prestatia sa de guvernator. Doar 19% din californieni s-au deranjat sa mearga la urne, potrivit rezultatelor preliminare. Din cele sase masuri supuse referendumului doar una a fost aprobata: cea care interzice oficialilor locali sa-si majoreze salariile cât timp bugetul este afectat de criza, noteaza ziarul Las Provincias.
Nu sunt putine cele puse in joc. Daca ar fi o tara, California ar fi a noua putere economica a lumii dupa Produsul sau Intern Brut (PIB) care in 2007 a a reprezentat 13% din totalul SUA. Hollywoodul, companiile petroliere si de tutun, cluburile sportive, hoteleria… Sectoarele cele mai puternice s-au aliat campaniei lui Schwarzenegger, temându-se ca falimentul statului s-ar putea repercuta asupra lor, dar alegatorii au fost de alta parere. Acum vor trebui sa vada adevarata fata a reducerilor bugetare.
Pentru a contracara cele 21,3 de milioane de dolari (15,45 miliarde de euro) de deficit, “Terminator-ui a amenintat ca va concedia 5.000 din cei 235.000 de functionari pe care ii are statul, sa se descotoroseasca de 42.000 de detinuti, sa vânda proprietati, sa limiteze participarea la asigurarile sociale, sa taie din bugetul alocat invatamântului 3,626 miliarde de euro, sa ceara imprumuturi de la peste 1.500 de administratii locale si chiar la 5.000 daca primeste avizul executivului federal de a-i convinge pe creditori.
Este de asteptat ca un si jumatate de mandat cât ii mai ramâne ca guvernator Arnold Schwarzenegger sa renunte la promisiunile facute alegatorilor sai si sa devina personajul negativ desi dorea sa fie eroul filmului.

Chiar si in cadrul partidului sau, cel republican, a pierdut din popularitate mai ales de când s-a aliat cu democratii liberali pentru a rezolva problema deficitului si este un invitat asiduu al Casei Albe. Marti 19 mai, in ziua referendumului Schwarzenegger se afla la la Washington, unde Obama a cerut aplauze in favoarea lui.
Fara indoiala ca prevedea deja esecul si cauta sprijinul guvernului federal pentru a merge inainte. Unii analisti sugerau deja ca viitorul politic al lui Schwarzenegger va depinde de presedintele Obama daca doreste sa ramâna in continuare pe scena politica.
“Nu este vorba de mine si de nici un oficial politic, ci de viitorul Californiei si de mostenirea sa”, s-a aparat “Guvernatorui. Pachetul complex de masuri propus cetatenilor prevedea majorarea temporara a impozitelor, crearea unui fond pentru vremuri grele si o deviere provizorie de fonduri dedicate celor mai defavorizati.
În ciuda a tot si a toate, guvernatorul si-a acceptat infrângerea cu cinste si chiar de marti seara a promis sa se puna imediat pe treaba si sa gaseasca “solutii constructive care sa puna capat crizei”.
El s-a reunit a doua zi cu legiuitorii in cautarea unei formule pentru a evita falimentul. Este a treia incercare a sa, dar trebuie sa admitem ca in februarie prognozele defic itului pentru urmatorul an fiscal, care incepe in iulie, se cifra la peste 30 de milliarde de euro. Ceea ce inseamna aproape dublu.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.