EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

“Smart drugs” (droguri-perfide) pentru a trece examenul de bacalaureat

1

Se numesc “smart drugs”, dar in Italia sunt mai cunoscute sub denumirea de droguri-perfide. Desi sunt substante legale, sunt foarte periculoase. Sunt in masura sa creasca capacitatile cognitive, dar au efecte devastatoare asupra memoriei.

Aceste droguri low-cost, usor de achizitionat pe Internet sau in smart-shop-uri au ajuns sa fie stupefiantul preferat de tineri in discoteci si sali de sport, informeaza ziarul italian La Stampa. În prezent sunt si un “mic ajutor” pentru cei care trebuie sa infrunte examenul de bacalaureat. Comunitatea stiintifica a Consiliului National al Cercetarilor (CNR) din Italia a dat alarma privind dopajul la examene.
Daca in trecut pentru a rezista noptilor albe petrecute aplecat asupra cartilor elevii se limitau la a creste doza zilnica de cafea, bazându-se pe proprietatile stimulatoare ale acesteia, astazi, atunci când se apropie un examen unii tineri recurg la “smart drugs”, compusi de origine vegetala sau sintetici cu efect dopant, dar devastator.
Aceasta pentru ca, potrivit oamenilor de stiinta din domeniul neurologiei, daca in perioada imediata asigura o mai mare eficienta mintala, dupa câteva zile efectele dispar, provocând dependenta si daune grave memoriei.
“Asa-numitii nootropi (din greaca noos = minte si tropein = a se indrepta) sau “cognitive enhancers”, sunt produse in masura sa creasca capacitatile cognitive. Aceasta categorie include diferite substante psihoactive, fie de sinteza, fie naturale, eficiente nu numai la pacientii cu tulburari neurologice sau cognitive, pentru care au fost create, ci si pentru persoanele sanatoase”, a explicat Anna Lisa Muntoni de la Institutul de stiinte neurologice (IN) al CNR, din Cagliari. Ea a mai precizat:

“Practic, folosirea “smart drugs” amelioreaza procesele cerebrale care sustin activitatea mintala precum atentia, concentrarea, perceptia, invatarea, memoria, limbajul, motivatia, capacitatea organizatorica si decizionala”.
Tot mai des insa, aceste medicamente sunt luate fara prescriptie medicala. “Stimulente ca metilfenidat, destroanfetamina si modafinil, in mod normal prescrise in terapia tulburarii deficitului de atentie si a hiperactivitatii (ADHD), autismului si tulburarilor de somn se pot achizitiona si online si sunt luate in doze masive de elevi, mai ales in ajunul examenelor”, a mai spus cercetatoarea italiana.
Muntoni a mai explicat ca aceste substante actioneaza in mod fundamental crescând nivelurile cerebrale ale neurotransmitatorilor dopamina si noradrenalina. În acest fel, pe de o parte, amelioreaza capacitatile de concentrare si elaborare a informatiilor, nivelurile de alerta si de atentie precum si motivatia pentru studiu, pe de alta parte, reduc senzatiile de somn, foame si oboseala. De aici tendinta de a abuza de ele pentru a ameliora propriile prestatii si a lua note mai mari.
Este un obicei nesanatos si periculos, deoarece pentru majoritatea unor astfel de droguri nu se cunosc efectele pe termen lung la subiectii sanatosi. “În general, perturba mecanismele somnului incetându-si actiunea dupa câteva zile si punând grav in pericol memoria. Un somn suficient este indispensabil pentru inmagazinarea informatiilor si consolidarea memoriei”, a mai precizat cercetatoarea de la CNR.
Pericolele nu se sfârsesc aici. “Alte efecte colaterale sunt reprezentate de scaderea poftei de mincare, scadere in greutate, anxiozitate si iritabilitate. În ceea ce priveste problema dependentei, stimulentele metilfenidat si anfetamina amplifica actiunile dopaminei, facând mai interesant si mai motivant studiul si activitatile zilnice, iar acest lucru poate duce la resimtirea nevoii de a le consuma si la dependenta”, a mai avertizat Muntone.
loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. sacha spune

    buna tuturor …intrebarea mea e sunt interzise prin lege in romania???sau exista ceva sanctiuni pt comercealizarea sau punerea in vanzare a acestor zise “smart drugs”???
    multumesc si astept raspuns

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.