EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Aurul de la Roşia Montana ar putea fi exploatat dupa 3 ani de la primirea avizelor

Proiectul minier Rosia Montana ar putea deveni operational dupa 2-3 ani de la primirea avizelor de mediu necesare, a declarat, marti, Catalin Hossu, purtator de cuvânt al Companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).“Compania Rosia Montana Gold Corporation este convinsa ca proiectul minier va fi demarat in cele din urma. Este un proiect care reflecta, in totalitate, atât legislatia din România, cât si pe cea Europeana”, a mentionat reprezentantul RMGC.

El a adaugat ca in ceea ce priveste atitudinea Ministerului Mediului, institutia condusa de catre Nicolae Nemirschi inca se afla la stadiul in care inca analizeaza documentele remise si semnate de precedesorul sau.
Potrivit lui Hossu, compania RMGC isi doreste de la conducerea ministerului de resort o evaluare corecta si o analiza pertinenta a proiectului minier din Rosia Montana, realizata de catre specialisti.
“În urma analizei, Ministerul Mediului si Guvernul pot sa aiba un verdict clar. Acesta poate sa fie da, si atunci trebuie demarate toate lucrarile, sau poate fi nu dar in acest caz este nevoie de o justificare”, a spus Hossu.
Cu privire la initiativele organizatiilor ecologiste de a stopa proiectul de la Rosia Montana, Hossu a apreciat ca “este bine ca exista o controversa”, intrucât “din aceasta se poate crea un dialog constructiv”.
“Au existat discutii cu numeroase organizatii ecologiste, cu societatea civila si cu experti, care au dus la niste rezultate foarte clare. Practic, proiectului i-au fost aduse 39 de modificari extrem de importante.
Prin respectivele dialoguri s-a imbunatatit destul de mult perceptia acelor contestatari vis- a-vis de proiectul de la Rosia Montana”, a spus Catalin Hossu.
Pe de alta parte, reprezentantul RMGC a mentionat ca nu poate comenta statutul si atitudinea acelor organizatii ecologiste neguvernamentale care au refuzat, din start, dialogul.
“Au fost institutii guvernamentale care au acceptat ca un proiect minier cum este cel de la Rosia Montana este unul cât se poate de rentabil din punct de vedere economic pentru intreaga zona a Apusenilor. În schimb, sunt cazuri in care refuzul de a dialoga pe aceasta tema din partea unor organizatii ecologiste a fost unul ferm”, a explicat purtatorul de cuvânt al RMGC.
Conform graficului lucrarilor estimat de RMGC, de la primirea avizului de mediu, vor mai trece trei ani pâna la demararea exploatarilor miniere in zona. În acea perioada se vor construi obiectivele industriale, iar intervalul de procesare a zacamântului din zona poate ajunge pâna la 16 ani.
“Etapa de ecologizare a zonei va incepe din anul cinci de exploatare si poate dura pâna la sapte ani dupa inchiderea mine i”, a mentionat Catalin Hossu. Oficialul a precizat ca RMGC a rezervat circa 25 milioane de dolari pentru a conserva obiectivele turistice si istorice din Rosia Montana.
În acelasi timp compania canadiana a investit peste 30 de milioane de dolari in construirea unui cartier de locuinte in Alba Iulia, in care sute de familii din Rosia Montana au ales sa se mute.
Proiectul rezidential contine 125 de case individuale, structurate in opt variante ce a fost ridicat de la zero, dispunând, totodata, de toate utilitatile necesare. Noul proiect va fi inaugurat pe data de 27 mai, la Alba Iulia, in Cartierul Recea.
RMGC va utiliza in Ros ia Montana o suprafata de aproape 43 de km patrati si estimeaza ca va extrage 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Compania canadiana a achizitionat, incepând din 2002, 67% dintre cele 947 de gospodarii aflate in zona de impact a proiectului si 49% din terenurile nerezidentiale necesare dezvoltarii proiectului. Valoarea totala a sumelor acordate in vederea achizitiilor se ridica la peste 41 milioane de dolari.
Potrivit estimarilor RMGC, proiectul va crea peste 1.200 locuri de munca pe timpul fazei de constructie a minei si 600 locuri de munca permanente dupa ce proiectul va deveni operational. Studiul companiei mai estimeaza ca circa 4 miliarde de dolari vor intra in trezoreria Statului Român.
Citește și
2 Comentarii
  1. Andreea spune

    Intentiile par foarte serioase. Cred ca povestea cu poluarea e cam umflata. M-as bucura daca efectele pozitive ar fi cele descrise de oficialul respectiv. Acum Romania chiar are nevoie de banii aia. Mai ales de cand cu imprumutul de la FMI…

  2. lavinia spune

    Am vazut cartierul de case noi la protv. Arata ingrijit, frumos, mai mare dragul…Asta apropo de efecte pozitive. Eu zic ca e un semn bun in tara asta ca mai sunt bani si pentru asa ceva.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata