EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Aviz favorabil pentru proiectul de lege privind cumulul pensiei

0

Angajatorii care nu vor respecta legea privind cumulul pensiei cu salariul vor fi amendati cu sume cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei pentru fiecare salariat in cazul caruia nu se respecta actul normativ, au decis marti senatorii din Comisia juridica.

Acestia au avizat, marti, favorabil, proiectul de lege al Guvernului privind cumulul pens iilor cu salariul de la stat, aducând câteva modificari. Una dintre acestea – propusa initial de mai multi parlamentari liberali si insusita de senatorul PD-L Iulian Urban, ulterior acceptata de majoritatea membrilor comisiei – prevede ca angajatorii sa nu primeasca o singura amenda cuprinsa intre 2.500 si 5.000 de lei pentru incalcarea actului normativ, ci tot atâtea sanctiuni câti angajati sunt depistati in situatiile interzise de lege.
Comisia a mai acceptat si doua amendamente ale senatorului UDMR Cseke Attila, singurul care s-a abtinut in momentul votului privind avizarea proiectului legislativ.
Unul s-a referit la eliminarea datei de 1 iunie 2009 la care ar fi urmat sa intre in vigoare legea, membrii comisiei cazând de acord ca acest lucru este imposibil, proiectul legislativ aflându-se in dezbatere abia la prima camera sesizata.

Cel de-al doilea amendament a vizat corectarea datei de la care se efectueaza suspendarea platii acelei parti din pensie care depaseste salariul mediu pe economie. Proiectul initiatorului prevedea ca suspendarea “se realizeaza in luna in care se realizeaza optiunea”, insa membrii comisiei au decis ca aceasta ar trebui sa opereze incepând cu data de 1 a lunii urmatoare.
Proiectul de lege se refera la persoanele pensionate pentru limita de vârsta, apartinând atât sistemului public de pensii, cât si sistemelor neintegrate celui public, care au venituri salariale sau asimilate acestora dintr-o activitate exercitata pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza unui act de numire.
Pensionarii vizati sunt cei care desfasoara activitati in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare sau subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.