Bruxelles, placa turnantă a spionajului internaţional?

Bruxelles-ul este un cuib de spioni. Sfârsitul Razboiului Rece nu a redus activitatea serviciilor secretos straine in capitala belgiana, ci, dimpotriva, a multiplicat actiunile si obiectivele sale.

Si este atât de intensa incât Comisia Europeana a difuzat de curând o nota interna intre directorii sai cerând luarea de masuri in fata tentativelor repetate si numeroase de a “obtine documentatia confidentiala si delicata” a activitatii executivului comunitar.
În nota se arata ca “unele tari, grupuri de presiune, ziaristi si agentii private incearca sa obtina informatii protejate”. Precizând ca “persoanele având conexiuni cu serviciile secrete” actioneaza sub acoperire – “stagiari, ziaristi, functionari de stat ai Uniunii Europene (UE)” de pe lânga Comisia Europeana si tehnicieni informatici”, noteaza ziarul El Periodico.
“Bruxelles-ul este, alaturi de Washington si Geneva, unul din cele trei orase cheie pentru serviciile de spionaj din intreaga lume”, explica Kristof Clerix, autor al cartii “Serviciile secrete straine din Belgia”. “Metodele au ramas aceleasi ca in Razboiul Rece: câstigarea increderii si apoi exploatarea increderii.
Ceea ce s-a schimbat este utilizarea noilor tehnologii si importanta tot mai mare a chestiunilor economice”, este de parere Clerix, ziarist belgian de politica international MO. “Marile tari nu ezita sa utilizeze serviciile secrete pentru promova a-si apara interesele lor economice si industriale in lumea globalizata”, spune el.
“În chestiuni politice si militare, Bruxelles-ul este chiar mai interesant pentru spioni decât in vremea Razboiului Rece”, explica Clerix. NATO nu se mai limiteaza doar la apararea aliatilor, ci a desfasurat operatiuni militare in Bosnia, Kosovo si Afganistan si si-a extins influenta in fostele republici sovietice din Asia centrala. UE are competente in politica externa si aparare si dezvolta operatiuni militare si politice de anvergura (Bosnia, Kosovo, Macedonia, Congo, Somalia).
Pe de alta parte, in afara de aceste chestiuni politice si militare clasice, exista alti trei factori care intaresc interesul fata de Bruxelles al serviciilor de spionaj straine: prezenta in Belgia a centrelor tehnologice de uz spatial si militar, rolul tarii in ariergarda terorismului international si numeroasele comunitati imigrante de turci, marocani sau din Africa centrala, foarte active din puncte de vedere politic si care sunt supravegheate indeaproape de guvernele din tarile lor de origine.
“În ultimii 20 de ani, Belgia a jucat un rol important in terorismul international. Este o tara mica, din care este usor sa fugi, cu o imp ortanta comunitate imigranta musulmana”, spune Clerix.
“Primul manual al jihadului din UE a fost publicat in Belgia, asasinii liderului rebel afgan, Ahmed Sha Massoud aveau pasaport belgian iar cei care au realizat atentatele din 11 martie de la Madrid aveau conexiuni cu Belgia”, dezvaluie jurnalistul.
China este unul din protagonistii cei mai activi pe scena spionajului din Belgia, cu un interes marcant in obtinerea de informatii stiintifice si tehnologice, veghând totodata si asupra chestiunii tibetane, opozantilor politici si miscarii religioase Falun Gong.
China este, de asemenea, specialista in folosirea studentilor pentru a obtine informatii. Dincolo de scandalul spionajului american asupra tranzactiilor bancare mondiale prin intermediul companiei Swift – care continua in ciuda scandalului – cel mai recent caz de spionaj a intervenit in Consiliul de Ministri ai UE in mod continuu timp de opt ani, pâna la detectarea sa in 2003.
Un ansamblu de 5 cutii instalate in timpul constructiei cladirii permitea interceptarea convorbirilor telefonice ale delegatiilor Spaniei, Frantei, Germaniei, Italiei si Marii Britanii si Austriei.
Surse diplomatice au responsabilizat Israelul, dar nimeni n-a indraznit sa formuleze o acuzatie oficiala si anchetatori belgieni au primit instructiuni de a nu aprofunda prea mult subiectul, potrivit unor surse apropiate cazului. Si sectorul privat este victima reiterata a spionilor.
În ultimi ani, de exemplu, noua companii ale parcului tehnologic din Liege a fost victima unui furt de hard discuri si computere cu date tehnice cheie, in conditiile in care hotii au neglijat sustragerea de echipamente mult mai valoroase.
Cu 56.000 de diplomati, 15.000 lobbisti, 1.200 de ziaristi si mii de traducatori si studenti straini, Bruxelles-ul este un loc ideal pentru exercitarea celei de-a doua profesii cea mai veche din lume si unde este foarte usor sa intri in contact cu un spion fara sa-ti dai seama.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.