Coplata în sănătate: la medicul de familie – 5 lei, iar la spital 100 de lei. Aşa vom scăpa de şpagă?

– Reprezentanţii CNAS spun că sistemul de coplată ar putea reduce numărul de consultaţii medicale

– Coplata va merge în paralel cu şpaga consideră directorul general al CNAS, Cristian Celea

.
Din septembrie consultaţia la medic nu va mai fi gratuită. Astfel, pentru o simplă vizită la medicul de familie românii vor scoate din buzunar 5 lei, pentru un medic specialist 10 lei, iar pentru o internare de o săptămână se va plăti 100 de lei.

Până la 1 iulie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii analizează modalitatea introducerii sistemului de coplată, iar primele discuţii vizează ca orice persoană care merge la medic să scoată bani din buzunar.

Dacă oamenii vor şti că au de plătit bani la medic, atunci se vor gândi de două ori dacă mai merg sau nu atunci când nu au nevoie stringentă de un consult. Avem modele financiare pentru coplată, dar nu putem avansa cifre. Estimăm ca la medicul de familie să fie o plată de cinci lei, la specialist zece, iar la spital încă mai sunt discuţii. Ar putea fi plată pe zi sau pe internare, adică o medie de şapte zile 100 de lei”, a declarat directorul general al CNAS, Cristian Celea, prezent la dezbaterea cu tema „Asigurările private din sănătate: Când va reveni încrederea în serviciile medicale româneşti?”, organizată, ieri, de Ziarul Financiar.

Acesta a adăugat că populaţia trebuie să înţeleagă că medicina nu este gratuită „ea costă, şi încă foarte mult”. Directorul general a completat că sistemul de coplată este măsura ideală cu ajutorul căreia ar putea dispărea şpaga, „dar sigur o perioadă vor merge în paralel”.

Continuarea în Gândul

loading...

Citește și
5 Comentarii
 1. ticolino spune

  Coplata aceasta este o mare tampenie cel putin din doua motive.
  Primul este ca sistemul de sanatate este finantat pe de o parte de la bugetul national care este alcatuit din impozite pe care le platim deja cu totii.Pe de alta parte platim asigurari de sanatate in mod obligatoriu, toti cei care suntem angajati.Daca voiau bani in plus puteau mari una dintre formele de contributie enuntate mai sus si sa NU introduca o taxa de felul acesta, suplimentara, nejustificata si care poate fi ulterior marita dupa placul medicilor.
  Al doilea motiv este ca si alte categorii profesionale ce desfasoara activitati in folosul public si sunt platite de la buget ar putea proceda la fel.Astfel, politistii ar putea introduce coplata pentru serviciile lor si, deci, sa nu intervina pana cand victima unei agresiuni, spre exemplu, nu plateste o taxa.Ori profesorii, sa primeasca de la parintii elevilor la inceputul fiacarui an o suma de bani reprezentand coplata serviciilor lor, etc.
  Toate acestea se platesc oriunde in lume, in mod firesc, de la Buget; acesta este principiul pentru care se constituie bugetul unei tari.
  De platit se platesc serviciile din sistemul privat, pentru cei care au bani mai multi si doresc un tratament deosebit.
  Este pur si simplu o tampenie…

 2. Relu spune

  La sistemul de coplata, ar putea crea un slogan, care sa fie afisat in fata institutilor de sanatate publica, dupa mine el ar fi:

  – „Familie mare remuneratie mica dupa buget.”

 3. roxana spune

  da..nici eu nu imbratisez ideea „coplata”.daca tot ni se retin niste bani sa fie folositi in folosul nostru sa se creeze un cont individual si in fuctie cum contributele noastre se termin,din contul cereat pentru noi,atunci da platim …iar daca sistemul de sanatate de stat nu face fata, de ce nu se creaza un sistem privat cum e la pensii..

 4. lili spune

  daca tot se platesc consultatiile sa nu se mai retina din salarii cuntributia pentru sanatate.

 5. capricorn spune

  …din toata povestea asta inteleg ca pensiile se vor mari ?

  nu ? atunci pensionarii de unde vor plati oare ?

  trist ! curand vom plati si pentru aerul pe care il respiram !

  rusine !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.