Coreea de Nord: diplomaţie radioactivă

Coreea de Nord se foloseste de bomba atomica in acelasi fel in care restul lumii se foloseste de un ceas desteptator, noteaza intr-un editorial cotidianul britanic The Guardian, subliniind ca testul nuclear de luni al Phenianului ar fi putut fi menit sa fie un ceas desteptator pentru urechile administratiei americane.

Este a doua oara in trei ani, aminteste publicatia britanica când Phenianul trimite unde de soc nu doar in nord-estul Asiei ci si la Casa Alba. În 2006, o explozie cu o putere de doar o zecime din cea recenta, l-a facut pe George W. Bush sa renunte la sanctiuni si sa se angajeze in negocieri diplomatice intense, ceea ce determina sa pleci azi de la asumptia ca o detonare cu mult mai puternica precede o noua runda de negocieri dure.
Daca nu se porneste de la aceasta asumptie, posibilitatea ramasa in calcul s-ar dovedi si mai ingrijoratoare. Într-un atare scenariu, Coreea de Nord nu detoneaza bombe pentru a-l determina pe Obama sa actioneze, ci pentru a obtine bomba atomica.
Exista insa motive pentru care Phenianul ar dori sa isi imbunatateasca arsenalul nuclear. Dictatorul nord-coreean Kim Jong-Il a suferit anul trecut un atac cerebral, fapt care l-ar fi putut forta sa grabeasca ritmul unui transfer de putere catre unul dintre cei trei fii ai sai, cel de-al treilea, Kim Jong-Un fiind considerat favorit.
Câstigurile diplomatice pe care le-ar avea Phenianul din a se impune ca o putere nucleara credibla sunt insa mai putin clare. Explozia nemultumeste puternic cel mai important vecin al Coreii de nord, China, indiferent de ce declara aceasta public.

Beijingului nu ii place sa i se conteste autoritatea, indiferent daca a fost avertizat sau nu de actiunile Phenianului. În plus, spre deosebire de acum trei ani, SUA sunt pregatite sa reia negocierile in format de sase in privinta dosarului nuclear nord-corean, chiar daca au existat unele probleme.
Trebuie amintit in acest context ca ultima runda de negocieri s-a soldat cu unele rezultate, in conditiile in care Phenianul a elaborat o declaratie de 60 de pagini in privinta instalatiilor sale nucleare, chiar daca acest lucru nu includea armele sau locurile de depozitare.
Cu toate acestea, la acel moment Phenianul a recunoscut ca poseda 30,8 kilograme de plutoniu, o estimare plauzibila, insa negocierile au stagnat ca urmare a insistentei SUA in privinta verificarii celor declarate de nord¬coreeni.
Pe de alta parte, avertizeaza The Guardian, testul de luni al Coreii de Nord nu va rezolva insa incapacitatea acesteia de a se hrani sau de a se alimenta cu electricitate, astfel ca regimul de la Phenian are puternice stimulente de a discuta.
De data aceasta, SUA ar putea da dovada de mai multa flexibilitate corelând stimulentele cu concesiile si pastrându-se mai aproape de China, care se dovedeste adevarata pârghie in cazul nord-coreean.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.