Europenii, din ce în ce mai îngrijoraţi de siguranţa veniturilor la vârsta pensionării

Temerile in privinta sigurantei veniturilor la vârsta pens iei sunt din ce in ce mai pronuntate printre europeni, potrivit unui nou sondaj al Financial Times/Harris Poll, peste jumatate din adultii din State le Unite, Franta, Italia si Spania recunoscând ca sunt mai preocupati de aceasta problema decât anul trecut.

Cei mai ingrijorati par a fi americanii, 59 la suta dintre cei chestionati fiind mai preocupati de siguranta venitului la pensie decât in trecut, in conditiile in care in SUA este mai probabil ca pensiile sa fie rezultatul investitiilor in actiuni iar piata bursiera in colaps a lasat un urias gol in conturile celor care isi doreau siguranta la pensie.
De asemenea, studiul a relevat ca marea majorate a celor chestionati prefera o mai mare siguranta a venitului la pensie, respondentii din Marea Britanie, SUA, Franta, Italia, Spania si Germania indicând ca prefera sa utilizeze o parte a fondului de pensii pentu a-si asigura un venit sigur mai degraba decât sa se bazeze pe profiturile de pe urma unor investitii mai mari, procentajul celor care au fost de acord cu aceasta optiune fiind unul covârsitor, de 84-87 la suta.
În Marea Britanie, sondajul a aratat ca din ce in ce mai multe persoane isi doresc cresterea vârstei la care oamenii sa fie eligibili sa profite de pensie, daca acest lucru va insemna ca pensiile vor fi mai generoase. Dintre cei chestionati in Marea Britanie, 61 la suta au declarat ca sustin o astfel de masura fata de doar 13 la suta care se “opun puternic”.

Spre deosebire de situatia de azi, un sondaj similar efectuat in urma cu patru ani de catre un organism guvernamental britanic, Comisia pentru Pensii, remarca ca exista o puternica opozitie fata de cresterea vârstei pensionarii desi aceasta era cauzata de faptul ca oamenii credeau ca vor fi fortati sa lucreze pâna la 70 de ani.
Marea Britanie planuieste sa creasca vârsta de pensionare la 68 de ani, pâna in 2046, de la 65 azi, intr-un ritm mult mai scazut decât creste speranta de viata printre adultii mai in vârsta.
În SUA, unde doua treimi dintre cei chestionati se declara in favoarea pensionarii la o vârsta mai avansata, procentul celor angajati peste 65 de ani a crescut de la 12,5 procente, in 2000, la 15,5 procente in 2007, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
Pe de alta parte, in Italia, care pare la rândul sau sa prefere o pensionare mai târzie, cota lucratorilor mai vârstnici a ramas neschimbata de la inceputul decadei, oprindu-se la 3,2 procente. Desi in Italia, unde 59 % dintre cei intrebati prefera sa lucreze mai mult in schimbul unei pensii mai mari, au fost adoptate noi legi privind vârsta de la care oamenii incep sa primeasca pensia de la stat, legiuitorii au amânat aplicarea lor.
Între timp, atitudinile privind rolul guvernului in acordarea pensiilor variaza extrem de mult. În timp ce doar 8 la suta dintre americani si 20 la suta dintre britanici sustin ca statul ar trebui sa aiba principala responsabilitate in acordarea pensiilor – jumatate din cei chestionati in respective le tari sustinând ca responsabilitatea in privinta pensiilor ar trebui impartita intre persoane, angajator si guvern – in Spania, 69 la suta cred ca aceasta sarcina ar trebui sa revina in primul rând statului, in timp ce Franta si Germania sustin o raspundere impartita.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.