La 5 ani de la aderare, ungurii sunt sceptici în ce priveşte UE

Iluzii pierdute, trezire dureroasa la realitate, provincialism, oboseala extinderii, elitism si multe altele sunt critic ile aduse proiectului european cu ocazia unei conferinte care a avut loc la Budapesta, pentru a aniversa cei 5 ani scursi de la aderarea Ungariei la UE, scrie ziarul ungar Nepszabadsag.

Conform psihosociologului Csepeli Gyorgy, la ora actuala suntem martorii unei “deschideri inverse”. Extinderea din 2004 nu a redus atitudinile nationaliste, sovine, xenofobe, antiglobaliste si antiimigrationiste, acesti “virusi” raspândindu-se acum de la Est catre Vest.
Lui Csepeli ii lipseste acel spatiu narativ european unitar numit de el piata simbolica, in opinia sa, Europa viitorului fiind una a regiunilor si nu a statelor nationale.
Profesorul universitar Miszlivetz Ferenc, cons idera si el ca exista o capcana a statului national. La fel ca si fostii conducatori ai UE, el a simtit inca inainte de 2000 ca exista putin cam prea multa diversitate si ca “big bang-ui european nu va fi o poveste de succes.
Coeziunea UE este dominata de interesul politico-economic de factura neoliberala, din acest motiv bunastarea sociala din Europa de Vest neputându-se extinde la cele 10 tari care au aderat in 2004. O parte importanta a ungurilor nu se numara printre câstigatorii aderarii, afirma in continuare profesorul, cu ocazia conferintei organizate de Institutul Republikon si de fundatia Friedrich Naumann.
Sondajele de opinie indica faptul ca pentru europeni democratia este o valoare, depasita insa pe scara importantei de criza economica, problema imigratiei si a statului social, spune Miszlivetz, cerând vizavi de alegerile din iunie un Parlament European (PE) mai democratic, in care deputatii sa slujeasca intereselor paneuropene si nevoii de democratie directa.
Deputatul european liberal Szent-Iványi István afirma, la rândul sau, ca observa si el oboseala extinderii si pasii facuti pe alaturi, fiind de acord cu Csepeli ca nu exista decât o constiinta nationala si nu una europeana.
El califica aderarea Ungariei totusi drept un succes, dat fiind ca UE sprijina Ungaria ca umbrela economica de protectie, granitele Schengen, libertatea locurilor de munca si alte libertati reprezentând pentru Ungaria niste posibilitati uriase, spune el.
Szent-Ivanyi critica insa modul cum au fost gospodarite aceste lucruri, impartasind opinia lui Miszlivetz conform careia Ungaria trebuie sa-si ia adio de la acea imagine despre sine cum ca a fost intotdeauna parte a Occidentului si ca, in calitate de stat membru al UE, poate juca un rol de integrator intre UE si Balcani si intre UE si Ucraina si Rusia.
“Este o trezire dureroasa la realitate, cu care nu suntem de acord, insa chiar si Slovenia si Croatia sunt mai bune ca noi in planul politicii externe”, recunostea politicianul. În ce priveste cresterea economica, Ungaria este cea care are cele mai slabe rezultate iar cauzele trebuie cautate acasa si nu in UE, spune el.
Colegul lui Szent-Iványi, europarlamentarul socialist Hegyi Gyula, se exprima si el sceptic referitor la cei c inc i ani care au trecut de la aderarea Ungariei la UE. El spera insa ca alegerile din iunie vor avea ca rezultat o majoritate de centru-stânga in PE si ca va exista o reprezentare puternica pentru protectia mediului, drepturile omului si statul neutru ideologic si secularizat.
Orientarea anglo¬saxona a fost o eroare a guvernului Gyurcsany, opina deputatul socialist, mai degraba trebuind ca Ungaria sa se situeze pe axa franco-germana. Hegyi se asteapta la mai multa solidaritate fata de noile state membre de la noul ciclu parlamentar si noua Comisie.
Aprecierile vizavi de Ungaria s-au deteriorat foarte mult in cercurile politice europene si in mass-media, in parte din cauza iesirii la rampa a extremelor. Europarlamentarii unguri au fost de acord ca trebuie respinse in mod hotarât astfel de ideologii si trebuie actionat contra rasismului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.