Mai multe familii de ţigani români ilegali refuză să părăsească Berlinul

De o saptamâna, mai multe familii de tigani, veniti ca turisti din România, locuiesc ilegal in casa Bethania din cartierul berlinez Kreuzberg, declarând ca vor sa se stabileasca la Berlin. Autoritatile berlineze vor acum sa puna capat ocuparii ilegale a spatiului, punând adaposturi pentru situatii de urgenta la dispozitia acestora, scrie ziarul german Berliner Morgenpost.

Senatul berlinez (guvernul landului-oras Berlin) doreste sa puna capat situatiei si sa-i mute pe tigani, care locuiesc de o saptamâna in aripa de sud a casei Bethania din Kreuzberg, in camine pentru oamenii strazii, decizia fiind luata luni la o masa rotunda care a avut loc la primaria capita lei germane.
La discutii au luat parte reprezentanti ai oficiului districtual Friedrichshain-Kreuzberg, ai administratiei sociale a senatului berlinez, membri ai famililor de tigani si membri ai initiativelor cetatenesti pentru casa Bethania.
Anja Wollny, purtator de cuvânt al adiministratiei sociale a Senatului berlinez, afirma ca la ora actuala stau la dispozitie la Berlin circa 100 de locuri libere in locuinte si camine pentru cei fara adapost, aceste adaposturi pentru situatii de urgenta fiind repartizate in diferitele districte ale orasului.
Marti dimineata vor discuta cu tiganii din casa Bethania detaliile legate de mutarea lor. Tiganii români declarasera sa vor sa se stabileasca la Berlin, afirma Wollny. Pe termen lung ei vor trebui sa-si gaseasca locuinta proprie si loc de munca.
Oficiul districtual critica faptul ca tiganii români folosesc spatii de curând renovate din aripa de sud a cladirii, ocuparea spatiului de catre acestia fiiind ilegala, asa cum declara primarul districtual, Franz Schulz (Verzi). Spatiile, folosite anterior de clubul sportiv de tineret Kreuzberg, vor trebui date in folosinta din iunie, aici urmând sa se mute o gradinita de zi, stramutata temporar in acest loc, dupa ce cladirea acesteia din strada Waldemarstrasse a intrat in reparatii.
Potrivit lui Schulz, familiile de tigani au venit in calitate de turisti, punerea la dispozitie pentru acestia de adaposturi fiind un act umanitar dar nu o obligatie. Aceasta decizie a fost luata având in vedere copiii familiilor de tigani.
Romii locuisera inainte cu mai multe saptamâni in parcul Goerlitz. În urma unei actiuni a politiei, desfasurata martea trecuta in parc, ei au fost invitati in cladire de initiativele pentru aripa de sud a casei Bethania, fostii ocupanti ai cladirii in cadrul proiectului Yorck59 (initiativa a mediilor anarhiste de stânga, printre activitatile sale numarându-se ocuparea de spatii de locuit, ca forma de protest contra preturilor mari la chirii, n.red.).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.