Mai puţin de 1% din suprafaţa agricolă este irigată

Mai putin de 1% din totalul suprafetei agricole din judetul Botosani este irigata, a declarat, marti, seful Serviciului operational din cadrul sucursalei Botosani a Administratiei Nationale de Îmbunatatiri Funciare, Marcel Apavaloaie. Potrivit acestuia, in momentul de fata in judet exista doar doua sisteme de irigatii functionale, care uda doar 750 de hectare de teren, in conditiile unei suprafete agricole de aproximativ 400.000 de hectare.

“Avem 10 sisteme de irigatii, din care doua sunt functionale, unul la Havârna si unul la Curtesti. Avem doar doua organizatii ale utilizatorilor de apa. Celelalte sunt in conservare, iar in cea mai mare parte sunt devastate”, a afirmat Apavaloaie, care pune starea proasta a sisteme lor de irigatii pe seama lipsei fondurilor pentru paza si a lipsei beneficiarilor.
La rândul sau, directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala, Cristian Delibas, considera ca situatia determinata de lipsa sistemelor de irigatii este foarte grava, in conditiile lipsei precipitatiilor si a apei din sol.
“Singurele culturi de primavara care sunt in momentul de fata viabile sunt cele de floarea soarelui, care are o radacina pivotanta si care se duce in profunzime in sol pentru a gasi apa. În rest, la 15-20 de centimetri in sol nu exista apa”, a declarat Delibas.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.