EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Motivul pentru care cimpanzeii nu se îmbolnăvesc de Alzheimer

0

Oamenii de stiinta au observat de mai mult timp un fenomen curios in rândul primatelor – oamenii se imbolnavesc de incurabila maladie Alzheimer, in timp ce cimpanzeii, cei mai apropiati veri pe scara evolutiva ai oamenilor, nu fac aceasta boala, informeaza HealthDay News.

Si mai inexplicabil este faptul ca, atât cimpanzeii cât si alte primate ce nu se imbolnavesc de maladia Alzheimer, pot ajunge sa aiba creierul acoperit de aceleasi placi proteinice despre care se crede ca declanseaza aceasta maladie mortala la oameni.
Explicatia acestei imunitati intâlnite la primate ar putea dezvalui o serie de date extrem de importante despre felul in care maladia Alzheimer apare si evolueaza. Un doctorand in neurologie din Atlanta sustine ca a inceput sa dezlege misterul acestui proces, conform unui studiu publicat in ultimul numar al reviste i Neurobiology of Aging.
Rezultatele acestui studiu indica faptul ca asa-numita molecula “eticheta” – Pittsburgh Compound B (PIB), molecula ce poate identifica cu usurinta acumularile de placi senile (amiloidice) din creierul uman, nu reuseste sa le identifice si pe cele din creierul primatelor, fapt ce sugereaza ca exista o diferenta structurala intre cele doua tipuri de placi senile – cea umana si cea intâlnita la primate.
Explicarea acestei diferente va putea conduce la identificarea unor metode prin care placile amiloidice umane sa devina inofensive, la fel cum sunt cele formate in creierul primatelor.

“În primul rând am aflat ca placile senile sunt distincte din punct de vedere structural intre oameni si primatele non-umane”, sustine autorul studiului, Rebecca Rosen, neurolog la Yerkes National Primate Research Center din cadrul Universitatii Emory din Atlanta.
“Dar de ce aceste placi sunt distincte? Iata intrebarea la care trebuie sa raspundem acum, când dispunem de un instrument ce ne poate ajuta sa diferentiem structura placilor amiloidice la oameni si celelalte primate”, a mai adaugat ea.
“Putem folosi aceasta molecula eticheta pentru a explica natura toxica a placilor amiloidice din creierul uman, pentru a intelege mai bine maladia Alzheimer”, explica ea, adaugând ca prezenta acestei molecule poate constitui de asemenea o metoda de diagnostic pentru maladia Alzheimer.
Adevarata importanta a acestei descoperiri in ceea ce priveste procesul de tratare sau prevenire a imbolnavirilor de Alzheimer ramâne insa necunoscuta, conform doctorului Gary J. Kennedy, directorul Departamentului de psihiatrie geriatrica de la Montefiore Medical Center din New York. “Nimeni nu stie inca de ce aceste maimute nu se imbolnavesc de Alzheimer, insa noi nu stim nici de ce oamenii se imbolnavesc de aceasta maladie”, a mai adaugat el.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.