EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

PRESSEUROP.EU, primul portal multilingv ce compilează articole de presă privind afacerile europene

0

Comisia Europeana si un consortiu format din Courrier International (impreuna cu Internazionale in Italia, Forum Polityka in Polonia si Courrier Internacional in Portugalia) au lansat marti PRESSEUROP.EU, primul portal multilingv ce compileaza articole de presa privind afacerile europene.

Dupa cum a explicat comisarul european pentru strategia comunicarii si relatii institutionale Margot Wallström, PRESSEUROP ofera, deocamdata in 10 limbi din UE, printre care si limba româna, o selectie multilingva de articole publicate in aceeasi zi sau in ziua anterioara.
Articolele sunt insotite de analize, comentarii si ilustratii. Celelalte noua limbi, pe lânga româna, in care este disponibil portalul sunt engleza, franceza, germana, spaniola, portugheza, italiana, olandeza, poloneza si ceha.
Treptat, portalul va fi disponibil in toate cele 23 de limbi oficiale din Uniunea Europeana.
Wallstrom a mai subliniat, in conferinta de lansare a acestui portal, ca initativa dispune de libertate editoriala, iar website-ul va fi unul total interactiv, in care vor exista forumuri tematice, sondaje online si posibilitatea cititorilor de a posta comentarii legate de articolele respective.
PRESSEUROP.EU contine articole din presa europeana si internationala (ziare, reviste si presa online), selectate pe baza criteriilor de pertinenta si incredere, articole ce se refera la diverse domenii ale UE: politica, economie, societate, relatii externe, mediu, stiinta, cultura si altele.
De asemenea, pot fi gasite pe acelasi portal reviste ale presei, rezumate si sinteze, precum fotografii, inregistrari video sau grafice si arhive de presa.

Vicepresedintele Comisiei Europene Margot Wallström mai preciza ca sunt avute in vedere parteneriate, mai ales cu EURANET (European Radio Network, retea lansata deja anul trecut) si cu viitoarea retea EU TV.
Portalul poate fi accesat la http://www.presseurop.eu/.
PRESSEUROP.EU va monitoriza aproximativ 250 de ziare, reviste sau site-uri de presa in fiecare zi, printre care Le Monde, Le Figaro, Financial Times, The Economist, Washington Post, Corriere della Sera, Frankfurter Allgemeine Zeitung etc. Sunit incluse numai publicatii pentru care exista un acord de copyright. Posibilitatea de arhivare poate varia de la o publicatie la alta, in urma acordurilor de copyright.
Exista doua tipuri de acorduri de copyright – acorduri anuale (circa 50), iar restul sunt acorduri la cerere. Daca un articol este considerat interesant, el va fi automat utilizat daca provine dintr-o publicatie pentru care exista acord anual. Daca nu este cazul, este folosit acordul de copyright la cerere.
Articolele sunt alese de Presseurop. Exista deja o retea de jurnalisti freelanceri in multe tari care monitorizeaza cele 250 de publicatii, precum si 10 jurnalisti angajati (7 la Paris, câte unul la Roma, Lisabona si Varsovia). Fiecare jurnalist angajat este responsabil pentru una din cele 10 limbi disponibile in prezent.
Traducerile sunt realizate de profesionisti si revazute de jurnalisti, care pot adauga comentarii etc. Redactorul-sef si adjunctul sau au ultimul cuvânt, acestia scriind de obicei editorialele.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.