Primul caz de gripă porcină din România, identificat la o femeie din Bucureşti

– Primul caz din Romania de gripa cu noul virus a fost identificat la o femeie din Bucuresti, revenita recent din SUA, in 23 mai, aceasta fiind internata la Institutul “Matei Bals” din Capitala, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac, citat de Mediafax.

.

Femeia, de 30 de ani, din Bucuresti, a venit din SUA, cu doi copii minori. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat ca, marti, femeia, avand febra, s-a prezentat la Institutul “Matei Bals”, unde i-au fost recoltate probe. Miercuri, a fost confirmata infectia cu virusul nou gripal, scrie Ziarul Financiar.

Masurile de igiena recomandate de Ministerul Sanatatii pentru prevenirea imbolnavirii:

In lipsa unui vaccin impotriva gripei porcine, urmatoarele actiuni pot preveni raspandirea virusului:

· Acoperiti gura si nasul cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati si aruncati batista la gunoi dupa utilizare;

· Spalati frecvent mainile cu apa si sapun, in special dupa ce stranutati sau tusiti; solutiile be baza de alcool pentru spalarea mainilor pot fi utile;

· Evitati atingerea ochilor, nasului si gurii deoarece virusul se poate raspandi pe aceasta cale;

· Incercati sa evitati contactul strans cu persoane bolnave;

· Daca va imbolnaviti de gripa, stati acasa si nu mergeti la servici sau scoala, limitand astfel contactul cu alte persoane bolnave

Oricine care a calatorit recent (in ultimele 7 zile) in zonele afectate si prezinta simptome de gripa trebuie sa se adreseze de urgenta serviciului medical cel mai apropiat.

.

UPDATE: Pacienta suspectă de gripă porcină a fost externată

.

Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş“ din Capitală, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, externarea pacientei suspecte de gripă porcină.

Pacienta a făcut o formă uşoară de gripă, iar când a ajuns pe teritoriul României nu mai prezenta gravitate. Am considerat că nu mai este un pericol şi am externat-o azi, însă vor rămâne sub monitorizarea medicilor şi ea, şi familia ei”, a declarat dr. Streinu, citat de Cotidianul.

Femeia şi familia ei nu trebuie să părăsească domiciliul 7 zile, a mai adăugat dr. Streinu-Cercel. “Nu vrem să alarmăm inutil populaţia, putem să facem faţă acum unei situaţii de criză”, a spus directorul de la ,,Matei Balş‘’, care a spus că nu poate să divulge numărul celor care sunt anchetaţi epidemiologic din cauză că au intrat în contact cu pacienta bolnavă de gripă.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.