Producătorii europeni ameninţă cu o grevă a laptelui

0

European Milk Board (EMB), sindicatul european al producatorilor de lapte, a amenintat marti ca va demara la inceputul lui iulie “o greva europeana a laptelui”, daca autoritatile de la Bruxelles nu propun “masuri structurale” pentru solutionarea crizei laptelui, informeaza AFP.

EMB “lanseaza un ultimatum catre Europa”, afirma intr-un comunicat sindicatul, care a reunit luni la Bruxelles câteva sute de manifestanti pentru a protesta fata de scaderea pretului laptelui.
“Prioritatea este reducerea cotelor de productie a laptelui cu minimum 5%”, a declarat luni pentru AFP Erwin Schöpges, unul din reprezentantii sindicatului european al producatorilor de lapte.
Sindicatul estimeaza ca doar scaderea cotelor de productie a laptelui si mentinerea unui sistem de reglare a pietei pot “garanta un pret al laptelui just si echitabil de 400 de euro pentru 1.000 de litri”. Laptele a ajuns la pretul de 210 euro pentru 1.000 de litri in aprilie, iar principalul sindicat francez, FNSEA, doreste o crestere a acestui pret la 305 euro.
“În lipsa unor masuri structurale propuse de catre Comisia Europeana pâna pe 30 iunie, EMB va demara la inceputul lui iulie procesul unei greve europene a laptelui”, concluzioneaza comunicatul.
Comisa Europeana a acordat luni seara ajutoare financiare limitate pentru acest sector, in incercarea de a stavili nemultumirea producatorilor de lapte care au manifestat in mai multe tari, dar refuza sa-si revizuiasca politica in privinta cotelor de lapte.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.