EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Programul “Prima casă”, între dubii şi entuziasm

0
Programul “Prima Casa”, anuntat de Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, al comertului si mediului de afaceri imediat dupa Pasti, a facut marti subiectul unei dezbateri intre liderii PSD si reprezentanti ai oamenilor de afaceri.
Ministrul IMM a subliniat ca aceasta idee, pe care si el si Mircea Geoana au revendicat-o ca pe o idee social-democrata, are capacitatea de a relansa economia datorita puternicelor legaturi orizontale pe care le are industria constructiilor, dar si de a rezolva problema sociala a tinerilor si a altor categorii care nu isi pot permite sa cumpere o locuinta la actualul nivel al dobânzilor bancare.
Constantin Nita a declarat ca va fi necesara modificarea Legii 346/2004 pentru ca Fondul National de Garantare al IMM (FNGCIMM) sa poata acorda garantii si persoanelor fizice care realizeaza achizitii in cadrul unui program guvernamental.
Un alt impediment legislativ care sta in calea lansarii efective a programului Prima Casa este necesitatea de recapitalizare a FNGCIMM, pentru ca apoi sa se gaseasca modalitatea de lucru cu bancile interesate sa ia parte la proiect, in conditiile unei dobânzi reduse, care sa nu arunce in aer acest program cu o puternica tenta sociala.
“Trebuie sa realizam in prima etapa circa 1600 de locuinte, pentru ca la un termen de 4 ani sa atingem 50.000 de locuinte”, a spus Constantin Nita.
Un punct de vedere ridicat in unanimitate de oamenii de afaceri a fost ca in program sa fie incluse numai locuinte noi, dat fiind ca acestea pot relansa economia, nu vânzarea unor apartamente deja existente.

Prezent la dezbatere, Mircea Geoana, presedintele Senatului României si presedintele PSD, a spus ca ar fi preferat un program de constructie de locuinte sociale, gata mobilate, care sa fie puse la dispozitia tinerilor contra unei chirii, urmând ca apoi acestia sa isi poata cumpara locuintele.
Presedintele Senatului considera ca firmele românesti din constructii ar trebui sa fie sprijinite pentru a se califica in licitatii altfel decât ca subcontractori ai firme lor straine si ca statul ar trebui sa faca un inventar cadastral al terenurilor proprietate publica pe care nu exista constructii, in vederea atragerii acestor terenuri in circuitul economic.
De asemenea, conform liderului PSD, micile comunitati si municipalitatile ar trebui sa poata plati TVA la receptionarea obiectivelor nou construite.
Oamenii de afaceri care au participat la dezbatere au solicitat modificarea legii achizitiilor publice pentru a se elimina cazurile de dumping, fiind citate exemple de firme care pentru a câstiga o licitatie pentru o constructie au acordat cladirii o perioada de garantie de 60-80 de ani, adica mai mare decât durata de viata a acesteia.
Stefano Albarosa, presedintele UNIMPRESA, a aratat ca un program similar de constructie de locuinte exista si in Italia si ca pentru succesul proiectului românesc ar fi necesara, intre altele, reducerea nivelului de TVA in constructii, compensarea TVA cu facturile datorate de stat si, cel mai important, plata obligatiilor statului catre firme, care inseamna miliarde de euro care nu mai intra in economie si se creeaza blocaje.
Cristian Pârvan, secretar general al AOAR, considera ca ar trebui stimulati si cei care pot construi locuinte pentru a le oferi cu chirie la niveluri agreate de stat, pentru a sprijini astfel mobilitatea fortei de munca, dat fiind ca aceia care trebuie sa isi schimbe locul de munca in alte localitati au mari probleme la a-si gasi o casa.
Luând cuvântul la finalul dezbaterii, Adrian Nastase a declarat ca prefera proiectul ANL celui al primei case si ca i se pare ca aceia care si-au declarat rezerva fata de introducerea impozitului forfetar au avut dreptate.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.