EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Putin şi aspiratiile imperiale ale sufletului rus

0
Vladimir Putin si-a fixat clar preferintele ideologice. Denikin, Ilin, Kappel, Smelev, Soljenitin – la mormintele tocmai acestor personalitati istorice premierul rus a depus, la sfârsitul saptamânii trecute, buchete mari de flori. Un amestec inedit de eroi albgardisti si de public isti nationalisti, noteaza cotidianul rus Gazeta.
Major itatea analistilor au remarcat ca, citând din Denikin, Putin a sub liniat caracterul pagubos al dezbinarii Rusiei, insa in asa mod incât parea ca este vorba despre Rusia imperiala, din care facea parte si Ucraina. Acest lucru i-a facut pe unii sa intrezareasca in citatul lui Putin un atentat la adresa suveranitatii vecinului ucrainean.
În afara de aceasta, multi s-au declarat nedumeriti: doar cu câteva saptamâni in urma Putin catalogase prabusirea regimului comunist drept “cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului al XX- lea”, pentru ca acum sa manifeste nostalgie pentru ofiteri-monarhisti.
Totusi, in opinia Gazeta, declaratiile lui Putin nu au atentat la suveranitatea nimanui, dupa cum in mintea premierului rus nu exista nici o contradictie majora intre cele doua notiuni: comunismul si monarhia. Important aici este cuvântul “imperiu” si nu conteaza daca acest imperiu este unul sovietic sau neosovietic. Deplângând “imensa catastrofa geopolitica”, Putin regreta Imperiul Rus si traditiile politice imperiale. În ceea ce priveste Ucraina, ea este doar o parte din imperiul pierdut fizic, in timp ce in “imperiul sufletului rus” Ucraina va fi prezenta mereu.
Aceasta este o ideologie eclectica, descrisa inca de Vladimir Nabokov in romanul sau “Pnin”: “Doar un alt rus ar putea intelege ce amestec reactionar-sovietofil reprezentau acesti Komarovi (Komarov, personaj al cartii), pentru care Rusia ideala consta din Armata Rosie, din unsul lui Dumnezeu, din colhozuri, antropozofie, Biserica Ortodoxa si centrale hidroelectrice”.
Ivan Ilin (filosof ortodox) nu mai este mentionat de Putin in discursurile sale publice, insa aceasta nu inseamna ca Ilin nu a devenit parte din opiniile premierului despre Rusia. Ilin este unul dintre speciastii marcanti in opera lui Hegel – aceasta in ceea ce priveste partea strict filosofica a mostenirii sale. În schimb, publicistica lui Ilin pare un fel de “fascism rusesc”. Se are, insa, ca lui Putin ii place patosul si stilul lui Ilin, febrilitatea cu care autorul apara tot ce-i rusesc.

Ideologia nu este o substanta rationala, bine gândita, ci una intuitiva si emotionala. Potrivit Gazeta, si vizita pe care Putin a desfasurat-o la cimitirul Donskoi a fost un emotionala, un gest artistic in care s-au imbinat mai multe elemente: si dragostea pentru mormintele nationale, si ortodoxia, si respectul pentru personalitatile simbolice ale unei anumite filosofii rusesti.
La cimitirul Donskoi, Putin si-a asumat rolul de lider national. În conditiile in care in traditia politica rusa seful guvernului se ocupa in special cu probleme administrative si nu se exprima prea activ pe terenul simbolurilor istorico-ideologice, a fost foarte clar ca Putin si-a depasit atributiile de premier.
În general, weekendul trecut a fost in Rusia un weekend de propaganda statala: ambii lideri, atât cel “potrivit Constitutiei” (adica Medvedev), cât si cel “national” (Putin), s-au remarcat prin discutii cu Patriarhul, care, la rândul sau, si-a inceput expansiunea misionara printre tineri. Astfel, in PR-ul propagandistic s-au intrecut nu doar Medvedev si Putin, ci si o a treia persoana – Patriarhul Kirill.
Revenirea la radacini” a facut ca in Rusia sa existe nu un duumvirat, ci un triumvirat, subliniaza Gazeta. Ortodoxia este simbolizata de Patriarh, autocratia – de presedinte, iar “popularul” – de premier. Liderii spiritual, constitutional si national duc, prin mijloace diferite, tara spre “un viitor luminos, insa extrem de imprevizibiľ, subliniaza cotidianul moscovit.
De asemenea, multi analisti au remarcat revenirea pe scena publica a sotiei lui Vladimir Putin, Ludmila. Prezenta ei este necesara pentru corectarea imaginii premierului. Vizita la Patriarhul Kirill insotit de Prima Doamna “nationala” si depunerea de flori la mormintele nationale – toate acestea sunt gesturi care clameaza victoria.
Constructia de triumvirat imbogateste imaginea fiecaruia dintre lideri, insa sistemul politic rus nu va rezista la trei lideri, atentioneaza Gazeta.
În opinia ziarului citat, actiunile din ultimele zile ale liderilor rusi semnifica, de fapt, inceputul campaniei electorale, cu mult inainte de termenul fixat prin lege. Se pare, inca, ca aceasta graba este determinata de atmosfera politica interna si de luptele din spatele culiselor internationale.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.