Regulamentul BNR privind instrumentele de plată electronică va fi îmbunătăţit

Regulamentul BNR cu privire la instrumentele de plata electronica va fi imbunatatit si va cuprinde noile reglementari impuse de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, doar in masura in care acestea se refera strict la utilizarea cardurilor si la costurile acestora, a declarat, marti, la un seminar de specialitate, Ruxandra Avram, sef Serviciu Directia de Stabilitate Financiara a Bancii Nationale.

“Noile reglementari emise de ANPC (OUG 174/2008 – n.r.) vor fi preluate de noul regulament al BNR, insa avem o mare problema: segregarea atributiilor. Ne vom consulta cu ANPC si vom incerca sa segregam si sa preluam strict ceea ce este legat de utilizarea cardurilor, inclusiv costurile lui”, a spus Ruxandra Avram.
Reprezentantul Bancii Centrale a apreciat ca Regulamentul BNR nr. 6/2006 privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la tranzactiile cu aceste instrumente este “usor depasit si incomplet” si a precizat ca va cunoaste o imbunatatire prin introducerea produselor “pe care piata le cere”, cum ar fi cardul prepaid.
Ruxandra Avram i-a sfatuit pe reprezentantii banc ilor si institutiilor financ iare aflati la seminar sa se grabeasca si sa lanseze cât mai curând cardurile prepaid, altfel le-o vor lua inainte jucatori straini.
“Grabiti-va cu produsele care au succes in afara”, a spus ea.
Prezent la dezbateri, Catalin Cretu, directorul general pentru România, Visa Europe, a subliniat ca primul card prepaid existent in România a fost emis din strainatate, prin pasaportare.
“La fel se poate intâmpla si cu gift-cardul. Bancile românesti sunt in dezavantaj”, a afirmat el, dupa ce Ruxandra Avram a explicat ca, in ceea ce priveste emiterea gift-cardului, exista o constrângere legis lativa si anume este interzisa deschiderea conturilor anonime, respectiv conturi pentru care identitatea titularului sau a beneficiarului nu este cunoscuta si evidentiata in mod corespunzator, conform Legii nr. 656/2002. Astfel, va trebui sa se gaseasca solutii pentru identificarea clientului, a precizat ea.
Un al doilea element de noutate ce va fi regasit in Regulamentul BNR modificat este moneda electronica. În acest context, oficialul BNR a atras atentia ca România nu are o schema nationala de carduri, utilizându-se doar Visa si MasterCard.
“Sa va gânditi la o retea nationala de carduri”, le-a spus Ruxandra Avram celor prezenti la seminar.
Potrivit acesteia, dupa definitivarea draftului Regulamentului BNR modificat, acesta va fi pus la dispozitia bancilor si li se vor cere opiniile pentru imbunatatirea acestuia.
Finmedia a organizat, marti, cea de- a VIII-a editie a “Cards Forum”, eveniment structurat in doua sesiuni, care au tratat, pe de o parte, tendintele pietei autohtone a cardurilor si oportunitatile de afaceri aparute in acest sector, iar, pe de alta parte, noile tehnologii bancare oferite pietei românesti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.