Nu vom avea nici un specialist în agricultură în Parlamentul European

– Romania nu va trimite nici un specialist in agricultura in Parlamentul European, desi tara noastra este a treia ca marime in privinta suprafetei agricole din Uniunea Europeana. Listele de partid sunt pline de profesori, ingineri mecanici, jurnalisti, analisti politici. Abia la UDMR, pe pozitia 39 putem intalni un inginer agronom, dar, pe un astfel de loc, nu are nici o sansa sa ajunga in Parlamentul European.

– Oamenii specializati in politici agrare considera ca, in procent de 80%, soarta agriculturii romanesti este decisa la Bruxelles si Strasbourg, nu la Bucuresti.

.

Agricultura este un domeniu strategic, dar si foarte sensibil pentru tara noastra. Legislatia in domeniul agriculturii este adoptata la Bruxelles si Strasbourg, nicidecum in Parlamentul Romaniei.

Ca toate celelalte tari membre, am pierdut suveranitatea in aceasta materie. De aceea este foarta importanta prezenta romaneasca in Parlamentul European, mai ales in conditiile in care, la anul, se va adopta bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2013-2018, iar tarile mari vor cere reducerea subventionarii agriculturii.

Timp in care fermierul roman se roaga la Dumnezeu sa ploua pentru ca pamantul sa dea roade, iar banii de la UE sunt blocati in programe de calculator care nu functioneaza.

Pe de alta parte, fostul ministru al Agriculturii Dacian Ciolos a criticat partidele politice ca le-au facut taranilor promisiuni electorale fara acoperire, in campania din toamna, iar acum li se spune ca UE nu vrea sa le acorde subventii.

El s-a aratat dezamagit ca partidele au hotarat sa nu trimita in Parlamentul European nici un profesionist care sa cunoasca problemele agriculturii si normele europene in materie.

Vasile Matei, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, a confirmat ca au avut loc negocieri cu asociatiile profesionale pentru ca partidele sa trimita oameni bine pregatiti in PE.

A fost o inconstienta a liderilor politici. Situatia este foarte grava, iar ei nu-si dau seama de asta. Am vorbit chiar personal cu presedintele ca macar PDL sa aiba pe lista specialisti in agricultura. Am trimis si o intampinare scrisa. Nimic nu s-a intamplat„, a mai spus Matei.

Vasile Matei a subliniat ca parlamentarii romani vor trebui sa se bata si pentru egalizarea subventiilor acordate tarilor UE.

„In acest moment, un fermier din Franta sau Germania primeste pana la 300 euro pe ha. Noi primim doar maximum 107 euro. Nu este corect”, a spus liderul agricultorilor.

In acest context, taranii romani nu pot rezista, deoarece pe piata europeana s-a creat in prezent o situatie de concurenta neloiala.

Continuarea în România Liberă

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.