EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

Românii şi bulgarii, căpşunari cu drepturi depline!

0

Românii si bulgarii vor putea lucra, pentru prima data anul acesta, ca cetateni cu drepturi depline la culesul maslinelor si strugurilor din regiunea spaniola Extremadura, potrivit unui comunicat difuzat de Comisia Regionala a Fluxurilor Migratorii in urma unei reuniuni cu Delegatia Guvernului in vederea pregatirii campaniei agricole, noteaza EUROPA PRESS.

Astfel, cetatenii din România si Bulgaria vor putea fi angajati cu contract in aceleasi conditii cu cei din tarile membre ale Uniunii Europene, fara sa fie nevoie sa se mai supuna reglementarilor privind cetatenii straini.
Trebuie amintit ca pâna in ianuarie anul acesta, pentru români si bulgari era aplicat un moratoriu in baza caruia acesti cetateni aveau posibilitate de libera circulatie si de rezidenta, dar pentru a putea fi angajati cu contract trebuiau sa se supuna reglementarilor mentionate mai sus. Conform acestora, angajatorul era obligat sa treaca in prealabil pe la Delegatia Guvernului pentru a-si inregistra oferta de munca.

De-acum incolo, procesul se va limita la inscrierea prealabila a muncitorului din România sau Bulgaria la registrul pentru straini, ca oricare alt cetatean al UE.
La intâlnirea comisiei regionale au participat, alaturi de delegata Guvernului, Carmen Pereira, si de cons iliera pentru Egalitate si Locuri de Munca, Pilar Lucio, subdelegatii Guvernului din Caceres si Badajoz, Fernando Solís si, respectiv, Yolanda García Seco, reprezentanti ai asociatiei locurilor de munca din Extremadura (Sexpe), sindicatelor, organizatiilor agrare, corpurilor si fortelor de securitate ale statului, ai primariilor interesate din Extremadura (Fempex) precum si a membrilor Inspectoratului Muncii si ai organismelor regionale si centrale implicate in procesele de contractare a mâinii de munca sezoniere.
Delegata Carmen Pereira a avut o intâlnire cu presa inainte de traditionala reuniune de pregatire a campaniilor agricole care vor incepe in luna august si se vor prelungi pâna in octombrie. Pereira a explicat ca obiectivul este de “a furniza” organizatiilor agricole informatia necesara privitoare la legislatia muncii aplicabila si, “in mod deosebit”, a legislatiei in vigoare pentru “contractarea de muncitori” si in materie de “conventie a muncii câmpului”.

Conditii demne

Pe de alta parte, delegata a subliniat ca doreste, “mai ales”, sa arate clar organizatiilor agricole ca de la nivelul diferitelor administratii se “va cere indeplinirea stricta a normelor muncii” in materie de achitare a contributiilor la asigurarile sociale, monitorizata de inspectorii muncii. Vor fi, de asemenea, supravegheate conditiile de trai ale celor angajati, având in vedere ca in regiune “nu este permisa camparea sub cerul liber”.

Delegata Guvernului a precizat, in acest sens, ca “nu le este permis” sezonierilor “sa traiasca oricum fara respectarea conditiilor minime de baza pentru un trai decent” in limite le securitatii, scolarizarii minorilor si a igienei, sau in lipsa “resurselor de baza pretinse oricarui cetatean spanioľ.
Si, nu in ultimul rând, Carmen Pereira, a spus ca administratiile nu vor ca aceasta eliminare a restrictiilor sa creeze “un efect de chemare din tara lor, astfel incât sezonierii sa vina sa se instaleze in tabere neautorizate, care nu sunt in acord cu legislatia autonoma si ordonantele municipale”, asa cum s-a intâmplat in ocaziile precedente.
Reuniunea Comisiei Regionale a Fluxurilor Migratorii va folosi totodata la realizarea de estimari privind numarul muncitorilor sezonieri si nationalitatea lor, cetateni ai UE sau straini, de care este nevoie pentru a participa la campaniile de cules din toamna, având in vedere ca pentru sezonul de cules al fructelor, care deja a inceput, s-a remarcat o crestere a numarului celor care inainte erau angajati in constructii si care opteaza acum pentru muncile agricole, “majoritar spanioli sau persoane cu rezidenta stabila si legalizata” in Extremadura, a conchis Pereira.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.