EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Scientologia, o “biserică” controversată

0

Scientologia isi bazeaza actiunea pe “dianetica”, “stiinta a sanatatii mintale”, potrivit fondatorului sau, Ron Hubbard, care ar permite accesul la fericire prin purificarea elementelor negative ale mintii, scrie revista franceza Le Point.

Creata in 1954 in Statele Unite de Ron Hubbard, autor SF, Biserica de Scientologie are in prezent “milioane de membri si 6.000 de biserici” in 159 de tari, printre care numeroase in Franta, cu structuri regionale la Anjou, Auvergne si Ile-de-France.
Scientologia a fost imbratisata de multe asociatii de aparare a drepturilor omului sau de victime ale catastrofelor, de reintegrare a toxicomanilor, de lupta imp otriva excluderii socia le sau de cursuri de sprijin scolar. Considerata religie in Statele Unite din 1973, si-a fundamentat actiunea pe dianetica, pretinzând ca are “solutii eficiente pentru o lume mai buna” si afirmându-si dorinta de a lucra pentru faurirea unei “civilizatii fara nebunie, criminalitate si razboi”.
Scientologia, a carei emblema este o cruce crestina, o stea cu 4 colturi pe un fundal de lumina, invoca “libertatea constiintei” si oficiaza botezuri, casatorii si slujbe de inmormântare, “ca in toate religiile”. Declarata secta in Franta, a avut de-a face cu justitia. Autoritatile i-au reprosat practici de “destabilizare mintala” si in 1995 prima asociatie franceza a Bisericii de Scientologie a fost lichidata pentru ca nu platise impozitele la Fisc, care ii refuza statutul de biserica.

Formarea adeptilor se face prin intrevederi, carti sau cursuri scump platite, lucru care ii face pe unii sa se indatoreze sau sa recruteze noi adepti ai ace stei structuri piramidale. Justitia franceza s-a interesat de multe ori de sumele adeseori importante varsate de adepti. De altfel, controversata Biserica de Scientologie compare din nou in fata justitiei pentru a raspunde acuzatiei de escrocherie.
Abordata de scientologi pentru un test gratuit de personalitate, o femeie a cheltuit 20.000 de euro pentru cursuri de “comunicare” si de “schimbare in bine a vietii”, carti, medicamente si un “electrometru”, aparat de masurat “incarcatura mintala” a pacientilor. Considerata persoana juridica, secta ar putea sa fie dizolvata, conform Codului Penal.
Scientologia intâmpina aceleasi greutati in Germania, dar a reusit sa-i fie recunoscut statutul de asociatie religioasa in mai multe tari. Africa de Sud, Venezuela, Japonia, Filipine, Canada, urmate de Croatia, Slovenia si Ungaria i-au acordat statutul de comunitate religioasa, incheie Le Point.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.