Termene mai reduse şi scutiri de taxe la Cadastru

– Ca urmare a semnării unui protocol de colaborare între Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi şi Camera Notarilor Publici Iaşi, termenele pentru soluţionarea unor cereri au fost reduse chiar şi la jumătate.

.

Recepţia tehnică pentru măsurători terestre se va realiza în şapte zile lucrătoare faţă de 21 de zile, iar în regim de urgenţă în doar două zile, faţă de şapte, cât prevede Ordinul 186/2009.

Şi în ceea ce priveşte prima înregistrare a imobilelor, termenele au fost reduse la jumătate. Recepţia şi înfiinţarea cărţii funciare se realizează în 10 zile lucrătoare faţă de 21, iar în regim de urgenţă, în trei zile faţă de şapte.

Însă, conform Ordinului MAI 39/2009, furnizarea serviciilor în regim de urgenţă presupune plata unui tarif suplimentar, al cărui cuantum este de patru ori valoarea tarifului normal, însă nu mai mult de 5.000 lei.
Servicii scutite de la plata taxelor

Conform aceluiaşi ordin, vor fi scutite de la plata taxelor: prima înregistrare în Cadastrul General, înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole din extravilan. Aceste facilităţi vor fi acordate şi pentru lucrările de cadastru şi publicitate imobiliară cu privire la imobilele din zonele calamitate.

Şi în cazul serviciilor de cadastru solicitate de instanţele de judecată, organele de cercetare penală, AVAS, ANAF se aplică scutiri de tarife.

Pentru proprietăţile confiscate în perioada regimului comunist, tariful de intabulare nu se mai percepe procentual, raportat la valoarea imobilului, ci a fost diminuat la 60 lei.

Sursa: Flacăra Iaşului

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.