UE nu are “un plan B” pentru statele membre din Europa de Est

Uniunea Europeana nu are nici “un plan B” pentru statele membre din Europa de Est, in cazul inrautatirii crizei creditelor, a afirmat Peter Attard Montalto, economist pe problemele pietelor emergente la Nomura International in Londra, transmite Bloomberg.
UE nu are un mandat oficial pentru a furniza ajutor, iar posibilitatile sale de actiune sunt limitate de propriile sale reguli de protectie impotriva protectionismului si a concurentei neloiale, a explicat Montalto, dupa recentele intâlniri cu oficialii UE la Bruxelles.
“Suntem frapati de lipsa evidenta a unei conduceri clare a politicii economice in UE”, a declarat economistul pe problemele pietelor emergente de la Nomura International, companie care pune la indoiala “capacitatea institutiilor UE de a face fata crizei sau de a furniza ajutor pentru a stimula o redresare sustenabila in Europa Centrala si de Esť. Este de asteptat ca statele membre ale UE “sa-si poarte singure de grija”.
Economiile din Europa de Est au fost afectate prin reducerea cererii pentru exporturile lor si stoparea fluxurilor de capital. Cele zece state din regiune care s-au alaturat Uniunii Europene din 2004 au avut nevoie de imprumuturi internationale sau de linii de credit ce totalizeaza 84 miliarde de dolari. UE a contribuit cu aproximativ 20 miliarde de dolari la pachetele de asistenta acordate de Fondul Monetar International României, Ungariei si Letoniei.
Oficialii UE au sugerat ca vor creste masurile de stimulare fiscala si vor folosi fondurile de urgenta ale UE in cazul adâncirii crizei, a explicat Montalto. În timp ce existenta acestei facilitati este “clar pozitiva”, UE a esuat in initierea unei politici cuprinzatoare ca reactie la criza, a adaugat economistul pe problemele pietelor emergente de la Nomura International.
Colapsul guvernului din Cehia, care detine presedintia rotativa a UE, a limitat nivelul reactiei UE, care poate explica lipsa oricarei “contra-propuneri” dupa respingerea cererii Ungariei de acordare a unui ajutor in valoare de 180 miliarde de euro pentru Europa de Est, a afirmat Montalto.
Guvernul Suediei, care isi va asuma presedintia UE in iulie, pare sa incerce sa asigure o reactie unitara, considera economistul pe problemele pietelor emergente de la Nomura International.
El a explicat ca exista divergente puternice intre oficialii Comisiei Europene in legatura cu posibilele dificultati ale Letoniei in gestionarea datoriei sale si pastrarea cursului valutar, a declarat Montalto. De asemenea, expertii Comisiei au subliniat riscul contagiunii catre alte state membre din Europa de Est, in special in Ungaria.
În timp ce oficialii UE declara ca adoptarea euro va juca un rol cheie in redresarea regiunii, ei reitereaza ca o atenuarea a conditiilor de intrare nu va fi luata in cons iderare de catre Comisia Europeana, sustine Montalto.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.