Activitatea din institutele de cercetare, blocată din iunie 2009

Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare si Proiectare va organiza mitinguri in institutele de cercetare din plan local, incepând din luna iunie, prin intermediul carora va solicita marirea sumelor alocate cercetarii in anul 2009 si stoparea abuzurilor asupra celor care lucreaza in acest domeniu, a declarat, miercuri, presedintele FSLCPR, Radu Minea, la o conferinta de presa.

“Din luna iunie vom demara o serie de actiuni de protest in plan local, prin care dorim sa aratam ca la ora actuala lucram pe gratis. Vom bloca activitatea din institutele de cercetare, vom inchide laboratoarele, pentru a atrage atentia autoritatilor cu privire la neregulile din domeniul cercetarii.
De asemenea, vom solicita plata salariilor cercetatorilor, carora nu le mai sunt acordate salariile in totalitate. Vrem sa oprim dirijarea banilor catre clientela universitara”, a afirmat Radu Minea.
De asemenea, presedintele FSLCPR a precizat ca in institutele de cercetare din tara, “sunt falsificate statele de prezenta, pentru a putea fi retrase sume din salariu, iar cercetatorii nu sunt lasati sa lucreze cu instalatiile din laboratoare. Totodata, acestia nu sunt lasati sa isi finalizeze proiectele incepute”.
Reprezentantul FSLCPR sustine ca o serie de cercetatori au intrat in somaj tehnic, de la inceputul anului.
“Nu consideram ca este corect ca institutele de cercetare sa isi piarda autoritatea, sa fie distruse prin subordonarea universitatilor, asa cum au propus autoritatile”, a mai precizat Radu Minea.
FSLCPR sustine ca actul normativ prin care bugetul alocat domeniului cercetarii ar trebui sa creasca, anual, astfel incât pâna in 2010 sa atinga nivelul de 1% din Produsul Intern Brut ar trebui aplicata in continuare.
Bugetul alocat cercetarii in 2009 se ridica la 0,19% din PIB, in scadere fata de cel de anul trecut, care a reprezentat 0,54% din PIB. Fondurile destinate proiectelor de cercetare au scazut cu peste 556,4 milioane lei, de la 1,6 miliarde lei in 2008 la 1,05 miliarde lei in 2009.
FSLCPR a organizat, in luna mai, actiuni de protest in Bucuresti, dar revendicarile nu le-au fost solutionate. Liderii sindicali au solicitat dialog cu reprezentantii Guvernului, cu liderii partidelor politice, cu reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, insa nu au primit raspuns.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.