EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Băncile ameninţă cu dobânzi şi comisioane mai mari

0

– Renunţarea la executorii bancari va duce la costuri mai mari pentru clienţi, susţin oficialii Asociaţiei Române a Băncilor

– Ce spune cealaltă tabără: „Executorul va fi neutru, nu va mai lucra pentru o bancă“, explică Marius Crafcenco, preşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti din România

.
Bancherii ameninţă cu dobânzi şi comisioane mai mari la credite în cazul în care vor fi obligaţi să renunţe la propriii lor executori bancari şi să apeleze la serviciile executorilor judecătoreşti, potrivit Codului de Procedură Civilă, dezbătut de Parlament.

De cealaltă parte, executorii judecătoreşti susţin că noua prevedere nu ar trebui să ducă la majorări de costuri, onorariile lor fiind stabilite prin ordin al ministrului Justiţiei.

Din această dispută, băncile par a ieşi foarte „şifonate“, pentru că vor trebui să dea mai mulţi bani pentru onorariile executorilor judecătoreşti.

Executorii nonbancari sunt plătiţi pe bază de comision, care poate ajunge chiar şi la 10-20% din valoarea proprietăţii executate, în anumite cazuri. În prezent, executorii bancari primesc un salariu, ca angajaţi ai băncilor“, a declarat pentru Gândul Oana Petrescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

În plus, executorii nemaifiind controlabili, se poate ajunge la situaţia prelungirii cazurilor de executare, iar asta înseamnă că dosarele devin mai costisitoare.

Consecinţa este clară: „Toate aceste costuri suplimentare vor duce la creşterea dobânzilor creditelor şi a comisioanelor bancare“, adaugă Oana Petrescu.

Continuarea în Gândul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.