EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Băsescu: În România s-a exagerat minuţiozitatea controlului fondurilor UE

0

Presedintele Traian Basescu, prezent miercuri seara la o intâlnire cu membri ai comunitatii de români din Grecia, la sediul ambasadei tarii noastre la Atena, a apreciat ca in România s-a exagerat minutiozitatea controlului in ce priveste proiectele pentru fonduri europene, fie din exces de zel, fie de teama.

El a replicat astfel intrebarii unuia dintre cei prezenti, care a apreciat ca in Grecia controlul utilizarii fondurilor europene ar fi mult mai temeinic.
“Permiteti-mi sa va contrazic. În România este cel putin la fel de adânc controlul fondurilor europene.
S-a ajuns pâna la exagerari incredibile. Motiv pentru care am reusit, având la dispozitie 5,9 miliarde cu tot cu bugetul pe anul acesta, sa cheltuim doar vreo 300 de milioane de euro in 2007, 2008, 2009.
Cred ca in România s-a exagerat cu adâncimea controlului pe fondurile europene ori din exces de zel ori din teama birocratilor de a nu avea probleme si atunci mai bine intorc hârtia aia si pe cant sa vada nu cumva o fi vreun semn? Prefera sa nu dea avizul decât sa aiba el probleme”, a spus Basescu.
De asemenea, seful statului a subliniat ca, daca o firma stabilita in Grecia vrea sa faca afaceri in România, poate face acest lucru, in contextul in care tara noastra are un sistem bancar solid, aspect dovedit in perioada de criza. Pe de alta parte, Basescu a subliniat ca marea problema este legata de faptul ca bancile au retineri mari in a acorda credite si practica dobânzi foarte mari.
“Marea problema pe care am sesizat-o si in discutiile de acum, cu comunitatea de afaceri din Grecia, marea problema este ca bancile au foarte mari retineri sa crediteze in momentul de fata si daca o fac, o fac cu dobânzi foarte mari.

Deci nu este o problema legata de cât de mica este firma, problema este ca atât bancile care opereaza pe piata româneasca, cât si bancile care opereaza pe piata Greciei, dau drumul foarte greu la credite si daca dau, o fac la dobânzi mult prea mari.
Nu este o chestiune care sa tina de România sau de firma foarte mica. Bancile finanteaza si acum planuri de afaceri foarte bune, dar marea problema este ca le finanteaza neconvenabil, cu dobânzi mult prea mari”, a precizat el.
O femeie a dorit sa stie de ce firmele grecesti pot deschide atât de usor filiale in România, dar acest lucru este mai dificil pentru companiile românesti care vor sa deschida filiale in Grecia.
“O sa vorbim cu ei sa fie la fel de liberi ca noi”, a replicat Basescu.
În contextul in care mai multi dintre cei prezenti s-au aratat interesati de posibilitatea unor afaceri in România, mai ales in ideea accesarii unor fonduri europene, presedintele a subliniat ca orice firma de pe teritoriul UE poate participa la licitatii pentru accesarea acestor bani.
La intâlnire au mai fost prezenti ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, ministrul Turismului, Elena Udrea, si ministrul Culturii, Teodor Paleologu. Raspunzând unei intrebari, Elena Udrea i-a indemnat pe cei prezenti sa popularizeze turismul românesc aratând ca, daca printre ei exista operatori de turism, pot sa colaboreze cu ministerul pentru a aduce turisti greci in vacanta in România.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.