BERD sprijină proiectele avansate de municipalităţile mici

Claudia Pendred, directorul biroului Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat un interviu, in care a expus principalele directii de implicare a BERD in România, dupa recenta intrunire anuala a guvernatorilor BERD la Londra.

A adus reuniunea anuala de la Londra vreo modificare in prioritatile BERD in România?
Claudia Pendred: Cea mai importanta concluzie a Reuniunii Anuale a fost ca regiunea se bucura de sprijinul unor investitori foarte angajati sa ajute tarile din regiune in conditiile crizei financiare si economice. Guvernatorii au apreciat rapiditatea si flexibilitatea cu care BERD a raspuns crizei, inclusiv alaturi de celelalte institutii financiare internationale.
A fost apreciat, de asemenea, rolul important al BERD in ce priveste consolidarea sectoarelor financiare din regiune, dezvoltarea pietelor de capital locale pentru a reduce dependenta de imprumuturile straine, sprijinirea economiilor pentru a se diversifica, dezvoltarea industriilor cu valoare adaugata mai mare si stimularea investitiilor in proiecte de energie durabila, in contextul lansarii celei de-a doua faze a Initiativei pentru Energie Durabila.
Se stie ca bancherii sunt la fel de socotiti la vorbe, ca si la bani. Totusi, câteva argumente sustinute cu cifre poate ca nu ar strica…
C.P.: Daca e vorba de cifre, atunci cred ca putem afirma ca România este importanta pentru BERD. Sa nu uitam ca banca noastra intentioneaza sa investeasca in ace st an circa 7 miliarde euro in intreaga zona de activitate a BERD, dintre care de la inceputul anului si pâna in prezent 2,3 miliarde euro au fost deja investite, reprezentând o crestere de peste 50% fata de perioada similara a anului trecut.
Toate acestea dau dimensiunea seriozitatii si a implicarii cu care tratam problemele crizei. Spre România s-au indreptat investitii de 490 de milioane de euro de la inceputul anului si pâna acum.
Care sunt domeniile economiei românesti care primesc cu precadere investitii din partea BERD?
C.P.: O mare atentie este acordata, ca de altfel in toata lumea, sectorului bancar. Dar trebuie subliniat faptul ca BERD se concentreaza pe sprijinirea bancilor si acordarea de imprumuturi IMM¬urilor. Cu alte cuvinte, cu ajutorul banilor de la noi se relanseaza creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, care se stie ca sunt cele care sigura dinamismul unei economii si care creeaza locuri de munca, esentiale pentru combaterea crizei. Exemple, in aceasta directie sunt Banca Transilvania si BCR.
În plus, banii de la BERD merg catre sectorul energetic, infrastructura si cresterea eficientei energetice. Si, desigur, nu uitam nici sectorul companiilor private, din rândul carora poate fi amintita societatea Petrom, care a primit doua imprumuturi.
Unul pentru protectia mediului, altul pentru construirea unei centrale electrice utilizând gaze naturale si dotata cu tehnologie de ultima ora. În sfârsit, dar nu in cele din urma, lucram la un imprumut sindicalizat pentru reabilitarea unuia dintre grupurile centralei de la Turceni, o alta dovada a implicarii BERD in modernizarea sectorului energetic românesc.
Daca tot am insistat putin pe sectorul energetic, ne puteti dezvalui câteva dintre intentiile biroului BERD de la Bucuresti privind energia din surse regenerabile, cu atât mai mult cu cât UE insista pe cresterea ponderii energiei verzi in cosul energetic al tarilor membre?
C.P.: Una dintre deciziile anuntate la reuniunea anuala a guvernatorilor de la Londra a fost aceea ca BERD va investi pâna la 5 miliarde euro in faza a doua a Initiativei pentru Energie Durabila (care promoveaza eficienta energetica si productia de energie din resurse regenerabile) si ca va face diligentele necesare pentru atragerea din alte surse de finantare a altor circa 10 miliarde de euro, adica, un maximum de circa 15 miliarde de euro pentru initiative pentru energie durabila in regiunea noastra.
În ceea ce priveste România, vom sprijini in special proiectele de energie eoliana, dar este necesara clarificarea cadrului legislativ in acest domeniu, cu atât mai mult cu cât intelegem ca ar putea suferi modificari ulterioare. Aceasta masura a fost ceruta cu insistenta de dezvoltatorii de parcuri eoliene cu care am luat legatura.

Credeti ca aceste proiecte pot avea o amploare suficienta pentru a aduce in România si turbine eoliene noi, dat fiind ca, pâna acum, marii producatori mondiali, care trebuie sa asigure si service pentru echipamentele livrate, nu au fost interesati sa livreze in România turbine noi?

C.P.: Cred ca da. Am vorbit cu dezvoltatori importanti, atât straini, cât si români. Cu atât mai mult cu cât acum, in vreme de criza, si producatorii de echipamente au dificultati mari in a-si pastra nivelul livrarilor de alta data si vor fi interesati sa se implice in România, in proiecte de mari dimensiuni si cu finantare asigurata prin BERD.

Dar finantarea nu este suficienta. Repet: este nevoie de un cadru legislativ clar si stabil. Este de remarcat faptul ca succesul acestor proiecte nu va insemna numai o protectie mai eficienta a mediului in România, dar energia eoliana este importanta pentru diversificarea surselor de energie.
V-ati mai referit la proiecte de infrastructura si stiu ca, de curând, BERD a investit intr-o societate specializata in proiecte de alimentare cu apa si tratamentul apelor uzate. Un alt domeniu sensibil pentru România…
C.P.: Fara indoiala si tocmai de aceea vom dori sa ne implicam in acest domeniu in România, iar acum lucram la infiintarea unui fond pentru sprijinirea primariilor din orasele mai mici. Asa cum ati spus, am investit 80 de milioane de euro in societatea Aqualia, pentru proiecte de alimentare cu apa si tratare a apelor reziduale din regiune, inclusiv in Romania.
Contractul a fost semnat chiar la reuniunea anuala de la Londra. Daca apare un proiect mai mare, putem imediat sa investim in proiectul respectiv alaturi de Aqualia. Infrastructura constituie o prioritate pentru BERD in Romania. Suntem interesati sa abordam problemele de infrastructura in orasele mici, de la alimentarea cu apa, epurarea apelor uzate, managementul reziduurilor menajere, termoficare si transport.
În final, nu pot rata sa va adresez ceea ce ar putea fi numita intrebarea zilei: ce prognoze aveti despre revenirea economiei din criza?
C.P.: Cum am spus si mai devreme, BERD reactioneaza activ pentru a ajuta in ceea ce priveste combaterea efectelor crizei. Speranta noastra este ca finalul lui 2009 sa aduca o incetare a recesiunii economice, iar in 2010 sa avem chiar si o usoara revenire.
În România, scaderea PIB-ului cu 6,4% pe primul trimestru a constituit un motiv de ingrijorare. Din câte stiu, pe aprilie exista date mai optimiste si ne putem inca astepta sa realizam tinta de minus 4% pe intreg anul. Dar, asta numai daca de aici inainte vom continua sa vedem imbunatatiri …

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.