Cât de interesant este programul Prima Casa pentru bănci?

– Astazi expira teremenul pana la care bancile au fost chemate sa isi prezinte propunerile privind programul Prima Casa. Guvernul a cerut bancilor sa accepte un avans de maxim 5 la suta si dobanzi mai mici pentru creditele ipotecare garantate de stat. Bancile s-au declarat interesate de program, insa au precizat ca este nevoie ca Banca Nationala sa relaxeze normele de creditare. Consultantul financiar Niels Schnecker sustine insa ca bancile nu au niciun motiv pertinent pentru a oferi credite garantate de stat prin acest program.

.

Guvernul a propus o noua masura de relansare a economiei: „Prima Casa”. Ineficienta, spune consultantul financiar Niels Schnecker, din cauza conditiilor impuse de executiv.

Tot statul imi ofera mie posibilitatea sa dau imprumuturi catre Trezorerie cu 14%. De ce sa vin sa va dau dumneavoastra, de exemplu, un imprumut garantat de stat cu o dobanda redusa?”, a declarat la The Money Channel consultantul financiar Niels Schnecker. Autoritatile urmaresc doblocarea pietei imobiliare. Inca un obiectiv sortit esecului, spune Niels Schnecker.

„Eu am stoc, ca sa vorbim in termeni de productie. Eu nu ma pot apuca de o noua productie pana nu scap de stoc. Problema mea cea mai mare este sa porneasca finantarea la nivel de retail, acolo unde este piata mea , piata medie. Ori acest sistem nu va reincepe motorul creditarii in acea zona”, a mai adaugat Schnecker.

Economistul sef al Raiffeisen Bank este sceptic in privinta micsorarii avansului la numai 5 procente din valoarea creditului.

El sustine ca fiecare banca are un regulament aprobat de BNR unde este specificata exact garantia minima. „Este posibil sa fie nevoie sa se actualizeze si normele de creditare”, crede economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Ionut Dumitru crede ca cel mai important lucru pentru o banca este capacitatea de plata a clientului, indiferent daca suma ceruta este sau nu garantata.

Continuarea în The Money Channel

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.