EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Europa de Est îşi pierde din atractivitate în materie de delocalizare în beneficiul ţărilor mediteraneene

0

Tarile din Europa de Est care s-au integrat in primul val in Uniunea Euopeana (UE) nu mai sunt destinatia favorita pentru delocalizarea productiei industriale sau a serviciilor, in folosul unor tari din Maghreb (Tunisia si Maroc) si din Orientul Mijlociu (Egipt si Iordania), care preiau stafeta, potrivit ziarului francez Le Monde.

Aceasta este una din principalele concluzii ale unui studiu publicat marti 19 mai, de catre compania de consultanta A. T. Kearney, privind “Schimbarile geografice ale delocalizarilor” pentru activitatile de servicii.
Primele e lemente ale Raportului anual al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) privind investitiile externe directe (IED), publicat miercuri 20 mai, confirma aceasta pierdere a atractivitatii tarilor din Europa de Est. IED au scazut cu 28 % in Polonia, in 2008, putin mai mult decât media tarilor dezvoltate (- 25,3 %). Dat fiind ca fluxurile sunt inca pozitive in Cehia (+ 2,6 %) si in Ungaria (+ 7,7 %), aceasta situatie ar putea sa nu dureze.
La ora actuala, România si Bulgaria, care au aderat la UE doar de la 1 ianuarie 2007, continua sa ramâna destinatii atragatoare. În 2008, IED au crescut cu 34,1 % in România. Dar este foarte probabil ca avantajele competitive ale ace stor tari sa se diminueze destul de rapid, asa cum s-a intâmplat in cazul predecesorilor lor, afirma Norbert Jorek, asociat la A.T. Kearney la New York si coautor al studiului referitor la delocalizari.
Atunci când in mai 2004, primele 10 tari din Europa de Est au aderat la UE, costul redus al fortei lor de munca si apropierea geografica de tarile europene dezvoltate le-au transformat intr-o destinatie preferata, mai ales ca pietele lor trebuiau cucerite. Implantarea pe teritoriul lor prezenta deci multiple avantaje economice, atât pentru piata interna a acestora cât si pentru export.
Aceste avantaje s-au diminuat in termen de câtiva ani. Cehia se situeaza acum doar pe locul 32 in clasamentul pe 2009 al tarilor atragatoare pentru delocalizarea activitatilor de servicii, publicat de A. T. Kearney. În 2004, ea era pe locul 4 in acest clasament. Slovacia, Polonia si Ungaria au regresat si ele in acest clasament. Din contra, Egiptul a urcat in doi ani de la pozitia 13 la 6, iar Tunisia, de la 26 la 17.

Diferenta dintre costurile de productie si ale fortei de munca din tarile din Europa de Est si din tarile dezvoltate s-a diminuat. “Mai ales, in tarile vecine cu Europa de Vest, precum Ungaria si Polonia. Cresterea acestui cost a fost mai mica in Estonia si in Letonia, dar aceste tari nu au un rezervor suficient de mâna de lucru calificata”, explica Norbert Jorek.
Tari precum Slovacia, care au intrat in zona euro, devin mai scumpe in comparatie cu destinatiile din zona dolarului. În ceea ce priveste slabirea zlotului polonez si a coroanei cehe fata de euro, acest lucru este deja perceput ca un avantaj competitiv de scurta durata pe baza caruia nu se pot emite decizii de investitii pe termen lung sau mediu.
Calitatea si disponibilitatea fortei de munca egiptene sunt, de asemenea, mai bine notate de A. T. Kearney decât cele din Ungaria, Slovacia sau Estonia. Ori, aceste criterii vor deveni preponderente, considera Norbert Jorek. “Pentru unele firme precum societatile de proiectare, costul nu mai este o problema.
Ele cauta sa se implanteze in tari in care vor gasi ingineri de calitate si in numar suficient”, afirma ace sta. Ele este convins ca aceasta criza nu va incetini decât temporar miscarea de delocalizare. Daca intreprinderi ajutate de guverne, precum Renault in Franta, renunta acum la acest tip de proiect, ele vor reveni asupra acestei decizii mai târziu.
Cu atât mai mult cu cât actualele dificultati obliga, de asemenea, intreprinderile sa-si modifice organizarea pentru a-si reduce si mai mult costurile.
În special bancile, care au fost primele intreprinderi de servicii care si-au delocalizat o parte din activitate – servicii informatice si call centers, de exemplu. Aceste activitati sunt in prezent realizate la costuri mult mai mici in India, de catre personal anglofon, pentru firmele americane; si la costuri mult mai mici in Maghreb, de catre personal francofon, pentru firme franceze.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.